11.7 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSinistratii din Rast, in pragul rascoalei

Sinistratii din Rast, in pragul rascoalei

Miile de sinistrati doljeni stau de aproape doua luni in corturi si infrunta zilnic ploile si rafalele de vânt, sperând ca guvernul isi va aduce aminte de ei si le va trimite cât mai repede locuintele modulare. Cele 630 de module vor ajunge insa in Dolj tocmai la mijlocul lunii iulie.


Fiecare veste de la guvern care ajunge in tabere nu face decât sa ii revolte si mai mult pe sinistratii doljeni. Daca au suportat cu greu pierderea caselor si gospodariilor, viata in pribegie, tântarii si ploile, acum oamenii din localitatile afectate de revarsarea Dunarii sunt la capatul rabdarii. Cu fiecare zi petrecuta in corturi, ei cred ca autoritatile de la Bucuresti i-au uitat si ca nu le vor mai da niciodata locuinte modulare sau materiale de constructii pentru ridicarea unor case noi. Mai-marii tarii rezolva problemele sinistratilor in ritm de melc, iar dupa aproape doua luni de la inundatii, guvernul a hotarât sa organizeze la mijlocul acestei luni licitatia pentru achizitionarea de locuinte modulare. Constantin Dascalu, vicepresedintele Consiliului Judetean (CJ) Dolj, a declarat ca dupa organizarea licitatiei internationale, care va avea loc pe 16 iunie, la mijlocul lunii iulie modulele vor fi livrate in Dolj. „In urma discutiilor purtate cu Sorin Vicol, presedintele Agentiei Nationale Rezervele Statului, am fost informati ca 630 de locuinte modulare vor ajunge in zonele sinistrate la mijlocul lunii iulie. S-a intârziat licitatia si livrarea acestor locuinte deoarece guvernul a suplimentat numarul de module aprobate initial, adica vor fi aduse 630 si nu 470“, a explicat Dascalu.


Locuintele modulare – casele de iarna ale sinistratilor


Nici sinistratii si nici primarii doljeni nu mai au insa incredere in promisiunile guvernului si nu mai spera decât ca locuintele modulare sa fie aduse pâna la toamna. „Macar sa fie aduse pâna la toamna, ca sa aiba oamenii unde ierna, ca oricum nu o sa le ridicam casele in doua luni. Si nu putem sa spunem decât ca mai bine sa vina mai târziu decât niciodata, pentru ca traim o deznadejde mai mare decât atunci când apele au luat tot“, a spus Constantin Radu, primarul din Cârna. Edilul-sef din Rast considera ca suplimentarea numarului de locuinte este de fapt o scuza a unor greseli facute de guvern. „Nu a fost nici o suplimentare, ci s-au incurcat functionarii guvernului in acte si cifre si nu au scris corect in rapoarte numarul de module necesare. Eu asta am inteles din discutiile pe care le-am avut cu ministrul Borbely. Nu este normal ca de abia acum sa se organizeze licitatie si nu inteleg cum unei armate de oameni, câti sunt la guvern, ii trebuie doua luni ca sa gaseasca adapost provizoriu unor oameni. Pâna in iulie sunt multe zile si nopti in care sinistratii vor sta tot sub cerul liber, in ploaie“, a precizat primarul Iulian Silisteanu.


Oamenii au ajuns la capatul rabdarii


Sinistratii din Rast au ajuns insa la capatul rabdarii, promisiunile guvernului nu ii mai intereseaza si sunt in pragul unei rascoale menite sa atraga atentia guvernantilor. „Lumea e revoltata si a intrat intr-o stare de disperare, de neincredere pentru ca au ajuns la capatul puterilor si al rabdarii. Ieri au vrut sa se revolte si sa blocheze intrarea in sat, ca sa vada si cei de la guvern situatia in care am ajuns. S-au calmat dupa ce le-am spus ca o sa vina ministrul Borbely luni si ca daca acesta nu se va tine de promisiune voi merge eu la premierul Tariceanu“, a explicat primarul. Chiar daca pentru moment rascoala sinistratilor din Rast a fost „inabusita“, acesta ar trebui sa fie un prim semnal pentru autoritati ca oamenii au ajuns la capatul rabdarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS