19.3 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProtest al editorilor locali de presa

Protest al editorilor locali de presa

Asociatia Patronala a Editorilor Locali (APEL), cea mai mare asociatie de presa locala din România, cu 27 de membri, societati editoare de presa, ce editeaza zilnic un total cumulat de 135.000 de exemplare, in numele urmatoarelor publicatii: Monitorul de Botosani, Monitorul Expres, Gazeta de Sud, Gazeta de Olt, Gazeta de Vâlcea, Impact in Gorj, Informatia Zilei Satu-Mare, Informatia Zilei de Maramures, Monitorul de Suceava, Obiectiv Vaslui, Ziarul de Roman, Ziarul de Vrancea, Obiectiv Vocea Brailei, Republicanul, Agenda, Agenda Zilei, PubliVest, Monitorul de Cluj, Monitorul de Sibiu, Magazin Salajean, City Râmnicu Vâlcea anunta sistarea livrarilor catre reteaua de difuzare RODIPET pentru ziua de 19 iunie 2006.


Motivele protestului APEL sunt:


1. Intârzieri foarte mari in deconturile RODIPET facute catre editorii locali care au dus la o datorie cumulata fata de acestia de mai multe miliarde de lei vechi. Prin datoriile acumulate, utilizate de RODIPET in folos propriu, editorii locali sunt pusi in dificila situatie de a nu-si primi banii, desi au livrat ziare, fiind obligati sa-si asigure functionarea publicatiei imprumutând din banci sau sa intârzie plata obligatiilor catre bugetul de stat.


2. Refuzul sistematic al RODIPET de a incheia contracte de difuzare cu editorii locali, care exoneraza aceasta firma de orice obligatii, cum ar fi stabilirea unor termene clare de decont sau plata majorarilor de intârziere pentru neachitarea la timp a contravalorii ziarelor vândute.


Libertatea presei presupune, in primul rând, independenta ei economica. Dar RODIPET, prin modul arbitrar in care intelege sa lucreze cu ziarele locale si prin care se foloseste de pozitia de lider ca retea nationala de difuzare presa pentru a-si impune unilateral propriile conditii, loveste in fapt principiul libertatii de exprimare.


Sistarea livrarilor catre RODIPET are caracter de avertisment si, de aceasta data, va dura o zi, urmând ca, in viitorul apropiat, livrarile sa fie complet oprite daca solicitarile APEL nu isi vor gasi rezolvare. Intelegem ca sistarea pentru o zi a livrarilor catre RODIPET ii va cauza acestei firme o paguba de circa 100 de milioane de lei vechi. Membrii APEL isi asuma propriile pagube.


Cerem scuze cititorilor care obisnuiau sa-si cumpere ziarul de la chioscurile RODIPET si ii rugam sa ne sprijine in demersul nostru si ii asiguram ca-si pot cumpara publicatiile noastre de la celelalte puncte de difuzare a presei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS