22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGradinita „Romanescu“, câstigata in instanta de MODEXIM

Gradinita „Romanescu“, câstigata in instanta de MODEXIM

Parintii se tem ca nu vor mai avea unde sa ii duca pe copii, daca s-ar desfiinta unica gradinita cu program prelungit din toata zona de sud a municipiului.


Un grup de parinti ai copiilor care invata la Gradinita „Nicolae Romanescu“ din Craiova au venit ieri-dimineata la usa primarului Antonie Solomon sa-l intrebe despre soarta unitatii de invatamânt, a carei cladire a fost câstigata in instanta de firma MODEXIM. Primarul i-a linistit pe parinti, spunându-le ca gradinita nu se va desfiinta. Problema se pare ca este insa mult mai complicata.


Ba predata, ba vânduta


Gradinita a fost construita inainte de 1989, de fosta Fabrica de confectii, pentru ca angajatele de acolo sa aiba unde sa-si lase copiii cât timp se afla la serviciu. Pe baza unui protocol, semnat la 31 decembrie 1990, conducerea Fabricii de confectii a predat cladirea catre Inspectoratul Scolar Judetean Dolj, intrând ulterior in patrimoniul Primariei Craiova.


In paralel, fosta Fabrica de confectii s-a privatizat in 1995. Din patrimoniul scos la vânzare facea parte – in mod straniu – si Gradinita Confectii. Asa a ajuns MODEXIM sa devina proprietar al cladirii gradinitei, cu terenul aferent.


Cu cinci ani in urma, in momentul in care MODEXIM a intentionat sa evacueze cladirea, disputa a ajuns in justitie, la initiativa lui Solomon, pe atunci viceprimar. Municipalitatea a câstigat procesul in prima instanta, la Curtea de Apel Craiova, dar l-a pierdut la Inalta Curte de Casatie si Justitie, a carei Decizie nr. 2862 din 26 aprilie 2005 a ramas definitiva si irevocabila.


„In zona nu mai este nici o gradinita cu program prelungit“


Zilele trecute, la un an de la câstigarea procesului, spiritele s-au incins din nou, dupa ce firma MODEXIM i-a adus la cunostinta Primariei Craiova ca isi vrea cladirea inapoi. N-a durat mult pâna când parintii copiilor sa afle ca gradinita ar putea fi desfiintata.


„Cei de la MODEXIM or avea si ei dreptate, atunci când spun ca gradinita este a lor, dar aici este vorba despre o problema sociala. Sunt peste 200 de copii care n-au unde sa se duca. Eu am o fata inscrisa la aceasta gradinita si sunt foarte multumit. Am serviciu si nu am unde sa-mi las fata, mai ales ca in toata zona nu mai este nici o gradinita cu program prelungit. Mai mult, sa nu se uite ca s-au facut investitii acolo si cu banii comitetului de parinti. Sper sa se gaseasca o solutie“, a spus Calin Buzatu. „Eu am la aceasta gradinita fetita, iar luni mi-am inscris si baiatul, pentru anul scolar urmator. Sunt foarte multumita pentru conditiile de acolo, tocmai de aceea mi-e teama de ce se va intâmpla de la toamna cu gradinita. Noi, parintii, am contribuit la investitiile din gradinita, am adus bani de acasa, un motiv in plus sa-mi doresc ca unitatea sa ramâna, mai ales ca nu exista alta cu program prelungit in cartier“, a sustinut Florentina Baraitaru.


„Cât voi fi eu primar, acolo n-o sa fie altceva decât gradinita“


Cadrele didactice ale gradinitei nu se tem ca vor ramâne fara loc de munca daca se va desfiinta gradinita, dar se gândesc la copiii de care s-au atasat. „Problema desfiintarii gradinitei este a copiilor, nu a noastra, pentru ca noi ne vom gasi un loc de munca“, a spus educatoarea Viorica Barbu. Primarul Craiovei sustine ca, desi procesul a fost câstigat de MODEXIM, gradinita isi va continua activitatea. „A fost o frauda ordinara toata povestea cu gradinita respectiva. Dupa ce au predat-o Inspectoratului Scolar, prin protocol, cei de la Fabrica de confectii au si privatizat-o. Cât voi fi eu primar, acolo n-o sa fie altceva decât gradinita. Vom negocia cu MODEXIM sa cumparam spatiul sau macar sa-l inchiriem, dar in nici un caz nu se va face acolo bar sau altceva. De asemenea, studiem si posibilitatea unei cai extraordinare de atac in justitie“, a declarat Antonie Solomon.


Am incercat sa aflam si ce intentii are firma MODEXIM cu imobilul in care isi desfasoara in prezent activitatea Gradinita „Nicolae Romanescu“. Reprezentantii firmei au refuzat insa sa dea orice fel de relatii in legatura cu acest caz.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS