14.2 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPariul - forma inteligenta a dependentei

Pariul – forma inteligenta a dependentei

„Câte meciuri bagi, vere?“ Nervos, „varul“ arunca pe-o hârtie litere si cifre. Nu raspunde. Pufneste, suparat ca e intrerupt. Se opreste din scris, se scarpina dup-o ureche, trage cu ochiul la vecin. Isi pironeste apoi ochii in ecranul imens montat pe perete… „134 – 1, 146 – 1x, 212 – 2… Ba, ce cota ai pe bilet?“ „Sase“, vine dintr-un scaun alaturat raspunsul sec, abia distingându-se in zumzetul salii. „Iar dai in ele, frate?… Ba, esti pe plus? Ia fa-te-ncoa’ sa-ti spun una!!… M-a facut Rapidu’, mânca-ti-as, ca pe prosti. Las’ ca acu’ o iau matematic…“ Vârtejuri de fum danseaza pe deasupra sticlelor goale de bere. Printre ele, se disting siluete inscrise intr-un du-te-vino innebunitor. Barbati cu fruntile incretite de miile de mize incercate de-a lungul anilor. Tineri abia deprinsi cu mirosul ademenitor al câstigului. Ori pustani exaltati, strecurând-si biletul „ilegal“ celor majori si experimentati in domeniu. Dichisiti, la costume de firma sau, dimpotriva, intoliti la nimereala in haine de imprumut – la fel ca si banii jucati, toti isi incearca norocul. Sunt pariorii, o specie aparte de cetateni, pentru care jocul inseamna totul. Adrenalina, adrenalina, adrenalina.


Craiovenii – cumpatati si constanti


„Nu sunt dependenti“, afirma Daniel Smeada, director executiv al Asociatiei Organizatorilor de Pariuri din România – Astra, Global, Stanely si Wettpunkt. „Pariorii sportivi – caci despre ei vorbim – sunt persoane inteligente peste medie, pasionate de evenimente sportive. Pariul nu le creeaza dependenta, este mai mult un hobby sau, as spune eu, o forma mai inteligenta, mai cultivata a dependentei. Cei care pariaza nu o fac numai pentru câstigul financiar, ci mai degraba pentru a-si verifica personal cunostintele in sport“.


Pe piata pariurilor, Craiova se numara printre locatiile cu trend ascendent, apreciaza directorul Daniel Smeada, totodata analist in domeniu la câteva publicatii sportive. „Are 20.000 de pariori constanti. Pe perioada Campionatului Mondial, numarul acestora va creste spre 30-35.000. Media de pariu a craioveanului este de 1,20 euro, adica 40-45.000 de lei vechi jucati la un bilet. De vineri, aceasta a crescut la doi euro, asa cum era de asteptat pentru o competitie de anvergura cum este Campionatul Mondial“.


Acelasi Daniel Smeada – el insusi oltean indracit, cum se autocaracterizeaza – indrazneste sa contureze un portret al craioveanului pasionat de pariuri: „un tip inteligent, cu venituri peste medie si extrem de ponderat in joc. Contrazicând definitia olteanului vesnic agitat, impulsiv, acelasi oltean – dar care pariaza! – este unul cumpatat, caruia nu-i place deloc sa se aventureze la riscuri mari. Ca vârsta, 30% dintre clientii caselor de pariuri au intre 18 – 35 de ani. 55% pâna la 60% sunt trecuti de 45 si numai trei-patru procente reprezinta categoria de peste 60 de ani, din care mai mult de jumatate provin din fostii jucatori la Pronosport“.


Recomandari


Daniel Smeada a analizat indelung piata pariurilor in România. Si cum perioada fierbinte a anului tocmai a inceput, el le ofera craiovenilor câteva sfaturi.


„- Pariorii sa nu-si aleaga numai o echipa! Sa mizeze doar pe echipele care-si confirma statistica!


– Sa-si regleze miza in pariurile «live»!


– Sa joace pe avanposturi!


– Pentru cei care, din nefericire, au pierdut, sa-si mentina atitudinea. Si sa incerce totusi la preliminariile Cupei UEFA. Acolo toata lumea câstiga“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS