17 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMedicii vor fi scosi din birouri pentru a creste veniturile Ambulantei

Medicii vor fi scosi din birouri pentru a creste veniturile Ambulantei

Serviciul de Ambulanta al Judetului (SAJ) Dolj ar putea avea venituri mai mari daca medicii ar sta mai putin la birou. Este concluzia la care a ajuns comisia de audit a Directiei de Sanatate Publica (DSP) Dolj, in urma unor controale efectuate la sesizarea ambulantierilor unitatii. La sfârsitul anului trecut, ambulantierii (soferii autosanitarelor) au cerut schimbarea conducerii SAJ Dolj pe motiv de deficiente manageriale, acordarea unor sporuri si imbunatatirea parcului de masini al unitatii. Dupa analizarea aspectelor constatate, reprezentantii DSP Dolj au stabilit ca acordarea sporurilor si a celorlalte drepturi salariale s-a facut conform legii, iar parcul de masini nu va putea fi imbunatatit deocamdata din cauza lipsei resurselor. Cât despre problemele organizatorice sesizate, s-a stabilit ca pot fi rezolvate usor. Dintre acestea, cea mai importanta este participarea redusa a medicilor la munca de teren.


Echipaj mixt permanent


„In trimestrul al IV-lea al anului 2005, medicii au participat doar la 78 de solicitari din 14.182. Iar din 5.640 de urgente gradul 0 si 1, doar 1.159 au fost rezolvate de medici, ceea ce inseamna o participare de 20%. Dupa parerea mea, ar trebui crescut numarul raspunsurilor din partea medicilor“, a declarat prof. dr. Dan Gabriel Mogos, directorul executiv al DSP Dolj.


Lipsa de implicare a medicilor in urgentele majore a avut, potrivit DSP Dolj, si efecte asupra bugetului SAJ Dolj. Cum medicul este singurul care poate incadra corect urgentele de gradul 0 si 1, multe dintre acestea (mai bine platite) au fost incadrate ca urgente de gradul 2 (mai prost platite) de catre asistent.


De luna viitoare, potrivit DSP Dolj, SAJ va avea echipaj permanent de medic si asistent medical, dupa modelul serviciilor de ambulanta din Timis si Cluj. „In felul acesta se va ajunge la asigurarea unei asistente medicale profesioniste si la cresterea veniturilor unitatii“, a concluzionat Mogos. Cu alte cuvinte, DSP Dolj a stabilit ca veniturile Serviciului de Ambulanta Judetean Dolj ar putea fi marite daca medicii vor fi scosi din birouri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS