33.4 C
Craiova
sâmbătă, 5 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDezvolta copilului increderea in sine!

Dezvolta copilului increderea in sine!

Sprijinirea copilului dumnevoastra sa-si dezvolte increderea in sine ar putea parea o mare responsabilitate. Pâna la urma, viitorul unui copil se bazeaza pe sentimentul propriei valori, pe felul in care va incerca lucruri noi pe cont propriu. Ca parinti, telul vostru trebuie sa fie acela de a transmite copilului sentimente de mândrie si de incredere in fortele proprii.


Copilul trebuie sa stie ca este iubit, indiferent de abilitati, puncte forte sau slabiciuni, temperament etc. Imbratisarile, mângâierile sunt importante. Permanent trebuie sa-i spuneti copilului cât de mult il iubiti. Când greseste si vreti sa il corectati, aveti grija sa inteleaga ca este vorba despre comportamentul lui, nu despre el ca persoana. In loc de „Ce baiat rau esti!“, ii puteti spune „Nu e frumos sa o impingi pe Andra, o poti lovi. Te rog, nu o impinge“.


Acorda-i atentie!


„Câstigati“ timp si acordati-i atentie copilului dumneavoastra. Nu e nevoie de mult timp, inseamna doar sa va opriti din verificat e-mail-ul daca el incearca sa va vorbeasca sau sa opriti televizorul pentru a raspunde la intrebarea lui. Priviti-l cu atentie, ca sa vada clar ca il ascultati. Astfel ii transmiteti mesajul ca el este cel mai important. Când discutati, aratati-i ca nu-i ignorati nevoile: „Povesteste-mi despre desenele tale“ si doar in momentul când termina va puteti continua treburile.


Stabiliti reguli!


Opriti-va la câteva reguli rezonabile. De exemplu, spuneti-i sa-si manânce biscuitii in bucatarie si nu-l lasati a doua zi sa se plimbe cu ei in camera de joaca. Anumite reguli, bine stabilite, il ajuta pe micut sa se simta mai sigur. Poate necesita repetitie constanta din partea voastra, dar curând va sti la ce sa se astepte. Fiti categorici si constanti, pentru ca numai asa copilul poate sa inteleaga ca aveti incredere in el si asteptati sa faca tot ce este corect.


Dati-i copilului posibilitatea sa aleaga!


Oferiti copilului libertatea sa aleaga. Intrebati-l daca vrea sa poarte pantalonii albastri sau pe cei verzi cu dungi sau daca vrea sa manânce la micul dejun cereale cu scortisoara sau fulgi de porumb. Aratându-i ca aveti incredere in judecata lui va câstiga siguranta si curaj cu fiecare oportunitate de a lua o decizie.


Sprijiniti riscurile benefice!


Incurajati copilul sa incerce ceva nou, cum ar fi un fel de mâncare diferit sau sa-si gaseasca un bun prieten. Nu va temeti de esec, fara risc exista o mica probabilitate de succes. Lasati copilul sa experimenteze si rezistati tentatiei de a interveni. Nu incercati sa-l „salvati“ când arata putina frustrare. Sa faci ceva in locul lui nu este o solutie, existând riscul sa creezi dependenta si sa-i diminuezi increderea in sine. Gasiti o cale de mijloc intre nevoia de a-l proteja si nevoia lui de a experimenta lucruri noi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS