17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjRectoratul UCB Târgu Jiu, santier fara sfârsit

Rectoratul UCB Târgu Jiu, santier fara sfârsit

Sediul rectoratului Universitatii „Constantin Brâncusi“ (UCB) din Târgu Jiu este de peste doi ani un adevarat santier, iar lucrarile par ca nu se vor mai termina vreodata.


Cu toate ca, prin contract, firma care executa reparatiile si consolidarile, respectiv SC IZOCON GRUP SA din Galati, trebuia sa finalizeze lucrarea pe 12 octombrie 2003, acest lucru nu s-a intâmplat.


Cladirea este un adevarat santier prin care umbla profesori, personal administrativ si muncitori. Angajatii Universitatii „Constantin Brâncusi“ care isi desfasoara activitatea in imobilul cu pricina s-au obisnuit insa cu atmosfera de lucru si chiar au legat prietenii cu salariatii firmei de constructii, care de ani de zile nu mai reuseste sa duca la bun sfârsit ceea ce se stabilise prin contract.


Lipsa de fermitate a fostei conduceri a UCB, reprezentata de rectorul Gheorghe Emil Moroianu, a facut ca o simpla lucrare sa se transforme intr-un adevarat calvar si lant al slabiciunilor.


Termenul de executie a lucrarilor, decalat de cinci ori


Costurile repararii si consolidarii cladirii au fost evaluate la peste 3,3 miliarde de lei vechi, insa, in cele din urma, suma a ajuns la peste cinci miliarde de lei.


Primul termen de finalizare a lucrarilor a fost stabilit initial pe 12 octombrie 2003.


Ulterior, conducerea Universitatii din Târgu Jiu a incheiat cu firma din Galati alt contract, prin care termenul de finalizare a reparatiilor era decalat pâna pe 5 ianuarie 2004.


Intrucât au existat intârzieri la executarea inspectiei de santier, a fost stabilit din nou alt termen de predare a lucrarii, respectiv 31 iunie 2004.


Intre timp insa, Inspectia in Constructii Gorj a oprit lucrarile, intrucât s-a constatat ca lipseste un aviz al Ministerului Culturii si Cultelor.


Imobilul a devenit intre timp monument istoric, fiind necesara incheierea unui alt act aditional la contractul initial. De aceasta data, termenul de incheiere a lucrarilor a fost 31 august 2005. Lucrarea continua…


Au cheltuit peste cinci miliarde de lei


In prezent, lucrarile de consolidare s-au impotmolit la subsolul cladirii.


Suma cheltuita pentru ceea ce s-a executat este de cinci miliarde de lei.


Pe lânga cele 3,3 miliarde de lei vechi alocate initial, ministerul de resort a alocat anul trecut si diferenta de pâna la cinci miliarde de lei vechi.


Cu toate acestea, banii nu au fost de ajuns. Pentru a se vedea modul in care au fost utilizate fondurile, o comisie de audit va verifica, incepând din aceasta saptamâna, dosarul lucrarilor de reparatii la sediul rectoratului: „Trebuie sa vedem cum au fost cheltuite aceste sume.


Nu se mai termina lucrarile. Mai este la subsol ceva de lucru. Se pare ca exista si niste erori tehnice. Nu este normal sa se inceapa in 2003 si sa nu se mai termine nici pâna in 2006“, a declarat Adrian Gorun, actualul rector al Universitatii „Constantin Brâncusi“ din Târgu Jiu.


Control ministerial


Potrivit rectorului Universitatii „Constantin Brâncusi“, astazi va sosi la Târgu Jiu o comisie din partea Ministerului Educatiei si Cercetarii pentru a stabili conditiile in care va fi rezolvata situatia celor 308 studenti din cadrul Facultatii de Stiinte Economice ramasi neinmatriculati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII