18.1 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPensionari „la tratament“ in Craiova

Pensionari „la tratament“ in Craiova

Marea, muntele, statiunile balneo-climaterice sunt câteva dintre destinatiile atât de râvnite de pensionarii craioveni. Cu venituri lunare reduse, acestia s-au inscris pe listele de la Casa Judeteana de Pensii (CJP) Dolj inca din luna decembrie a anului trecut, pentru a fi siguri ca se vor numara printre fericitii care vor pleca la tratament 18 zile, gratuit sau cu bilete la preturi stabilite in functie de valoarea pensiei.


O data cu incalzirea vremii, in fata CJP Dolj poti vedea zilnic oameni in vârsta, insotiti de nepoti sau sprijiniti in bastoane, care cerceteaza listele afisate pe panourile institutiei pentru a vedea daca se numara printre pensionarii care pleaca la tratament.


Statiunile balneo-climaterice sunt cele mai cautate


Cei mai multi dintre vârstnici gasesc zilnic câte un motiv de nemultumire, fie ca nu se afla pe lista plecarilor la tratament in perioada solicitata, fie ca statiunea de destinatie nu le-ar mai satisface gusturile, din cauza celor povestite de prietenii lor de-abia intorsi din statiuni… „Eu voiam bilet de tratament pentru luna iunie, in statiunea Calimanesti, dar nu m-am regasit pe nici una dintre listele afisate. Am o pensie de trei milioane de lei si numai cu un bilet prin Casa de Pensii mi-as permite sa ma duc in statiune la tratament. In ultimii cinci ani am fost mereu, dar cred ca anul asta nu ma mai apuca rândul. Doctorul mi-a recomandat tratament pentru reumatism, dar si pentru inima, pentru ca am tensiune foarte mare“, a povestit Marian Ghitulescu, de 67 de ani. Altii, mai norocosi, regasindu-se pe lista cu pensionarii care au fost „admisi“ pentru iunie, au inceput, inca din fata institutiei, sa isi faca planurile de plecare, sa isi sune copiii si nepotii sa ii anunte ca in sfârsit vor pleca la tratament. „Astept de doi ani sa plec la Buzias, la tratament. Insa, din nenumarate motive nu am reusit… Acum am nevoie mai mult ca oricând de tratament, de 18 zile departe, intr-un loc linistit. In fiecare dimineata o sa am program de masaj, cure cu apa, o sa tin regim alimentar. In luna iulie si sotul meu ar vrea sa plece, dar undeva la mare, acolo i-a recomandat medicul specialist“, a spus Marioara Cârstea, de 65 de ani.


9.570 de vârstnici doljeni vor ajunge in acest an la tratament


Listele cu cererile pensionarilor au fost primite inca din luna decembrie a anului trecut, numarul solicitarilor fiind insa extrem de mare. In acest an, CJP Dolj se confrunta cu o situatie neplacuta, Casa Nationala de Pensii trimitând pensionarilor cu 7.000 de bilete mai putin fata de anul trecut. S-au afisat deja listele pentru vârstnicii care beneficiaza de bilet de tratament incepând cu 1 si 19 iunie, peste 1.000 de pensionari urmând sa plece in statiunile: Caciulata, Covasna, Eforie Nord, Saturn, Herculane, Olanesti, Buzias, Govora, Calimanesti etc. „Din pacate, pentru numarul extrem de mare de pensionari doljeni, peste 200.000, numarul biletelor de tratament este foarte mic. Fata de anul trecut, am primit cu 7.000 de bilete mai putin. In total, numarul biletelor pentru acest an este de 9.570, din care peste 1.600 in statiunile balneo-climaterice proprii, care au apartinut bazelor de tratament. Am cerut suplimentari Casei Nationale de Pensii, dar am primit un numar mic de bilete“, a mentionat Ileana Ciutan, directoare executiva a CJP Dolj.


Exista si pensionari care beneficiaza gratuit de bilet de tratament, cei aflati in incapacitate temporara de munca pe o perioada mai mare de 90 de zile, pensionarii de invaliditate, cei pensionati pe legi speciale si salariatii care lucreaza in conditii speciale.


Pretul unui bilet de tratament


Pentru pensionarii al caror cuantum total al pensiei, din luna anterioara celei pentru care se elibereaza biletul, este mai mic sau egal cu nivelul salariului minim pe economie, suma platita pe bilet este de:


– 55% din cuantumul total cuvenit al drepturilor de pensie din luna anterioara celei pentru care se elibereaza biletul de tratament balnear, pentru biletele cu data de inceput a sejurului in perioada 16 septembrie – 14 iunie;


– 65% din cuantumul total cuvenit al drepturilor de pensie din luna anterioara celei pentru care se elibereaza biletul de tratament balnear, pentru biletele cu data de inceput a sejurului in perioada 15 iunie – 15 septembrie.


In cazul pensionarilor al caror cuantum total cuvenit al drepturilor de pensie din luna anterioara celei pentru care se elibereaza biletul de tratament balnear este mai mare decât nivelul salariului minim pe economie, cuantumul contributiei persoanei este de 70% din cuantumul total net al drepturilor de pensii publice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS