22.8 C
Craiova
joi, 17 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljDunarea, evacuata cu motopompele

Dunarea, evacuata cu motopompele

Dotati cu motopompe, primarii din localitatile Macesu de Jos, Cârna si Rast nu vor sa astepte ca apa sa se retraga, dupa ce va scadea nivelul din incinta Bistret-Nedeia-Jiu, si lupta sa salveze ce se mai poate din gospodariile oamenilor.


Cu toate ca de cele mai multe ori munca lor este zadarnica, deoarece apa se intoarce de unde a fost scoasa, iar motopompele ramân fara motorina, primarii nu renunta la lupta. „Acum avem doua motopompe si pâna sâmbata putem sa scoatem 99% din case de sub apa. Nu putem sa stam sa vedem cum in fiecare zi mai cade casa unui om din comuna pentru ca apa din incinta nu scade. E greu pentru ca mai intra prin unele parti, dar acolo punem repede saci si reusim sa o oprim“, a spus Florea Cone, primarul din Macesu de Jos. Daca acesta este multumit de motopompele pe care le are, autoritatile de la Cârna au mari batai de cap. Desi sta la intrarea in comuna inca de duminica, motopompa nu functioneaza din cauza lipsei conductelor. „Nu avem decât 40 de metri de conducta si am facut o gramada de hârtii si cereri prin care am cerut bani sa cumparam 200 de metri de teava. Azi (ieri – n.r.) sau cel târziu mâine o vom pune in functiune pentru ca Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta (ISU) Dolj a primit bani de la consiliul judetean. Daca observam ca apa pe care o varsam in incinta vine iar peste noi, nu avem decât sa o suportam pâna se va retrage singura“, a spus Constantin Radu, primarul din Cârna. Liviu Raducanu, seful ISU Dolj, a declarat ca a primit ieri 120 de milioane de la CJ Dolj pentru a achizitiona conducta. „Distanta dintre centrul comunei, acolo unde este inundat, si incinta este foarte mare si pompa nu putea ajunge sa deverseze apa. Intr-o ora o vom pune in functiune si vom vedea cât putem sa evacuam“, a precizat Raducanu.


Cartele colorate pentru sinistratii din Rast


La Rast, motopompa a functionat nonstop de duminica, iar ieri a ramas, pentru câteva ore, fara motorina. „M-am speriat foarte tare când am vazut ca s-a oprit pentru ca am crezut ca s-a stricat si aici avem nevoie urgenta de ea. Evacuam apa pe unde putem, pe câmpuri, dar si intr-o groapa de colectare pe care am facut-o la o intersectie de strazi, intr-o zona joasa. Acum aici s-a format o balta care va intra in istoria satului“, a spus Iulian Silisteanu, primarul din Rast. Silisteanu a rezolvat si problema hranei sinistratilor care au fost impartiti in doua – sinistratii galbeni si cei roz, dupa culorile cartelelor de masa. „Armata si-a retras bucatarii care vor fi inlocuiti de opt cetateni din comuna, carora li s-au facut analizele. Pentru a usura munca acestor oameni care nu au mai gatit niciodata intr-o bucatarie mobila, am schimbat cartelele si i-am impartit pe sinistrati in doua. Cei carora le-a cazut casa au cartela galbena si primesc hrana calda. Cei care au casele avariate si pot sa isi gateasca acolo au cartela roz si primesc hrana rece“, a spus primarul din Rast.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS