14.5 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalIndicatoare rutiere - capcane pentru soferi

Indicatoare rutiere – capcane pentru soferi

Din cauza unui semn „Cedeaza trecerea“, conducatorii auto sunt nevoiti sa dea prioritate in Craiova masinilor care circula pe sens interzis.


Indicatoarele rutiere ar trebui sa aiba menirea sa simplifice circulatia. Asta nu se intâmpla si in Craiova unde, uneori, semnele de circulatie se pot transforma in adevarate capcane pentru conducatorii auto corecti. Se poate ajunge la situatii stupide, precum cea in care este considerat vinovat de producerea unui accident soferul unei masini care circula corect, dar a fost lovita de un vehicul care se deplasa pe sens interzis. Culmea este ca astfel de situatii sunt chiar… legale. Si totul din pricina unor indicatoare rutiere amplasate dupa ureche de angajatii Primariei Craiova.


Indicatorul fara rost


In paginile ziarului nostru prezentam, cu câteva luni in urma, un caz unic in lume: amplasarea de catre un angajat al Primariei Craiova a unui indicator „Oprirea interzisa“ chiar intr-o… statie de autobuz de pe bulevardul Carol I. Va prezentam astazi alt caz de reglementare „exemplara“ a circulatiei dintr-o intersectie in care un sofer corect poate cadea victima indicatoarelor rutiere.


Soferii care conduc pe strada Principatele Unite din Craiova, dinspre Liceul CFR catre Valea Vlaicii, au surpriza sa intâlneasca la intersectia cu strada Stefan cel Mare, chiar in dreptul magazinului Romstal, un indicator „Cedeaza trecerea“, insotit de acelasi semn de circulatie vopsit si pe carosabil. Daca ar fi sa se ia dupa locul in care este amplasat indicatorul – putin dupa intersectia cu Stefan cel Mare, soferii nu prea au cui sa cedeze trecerea. Conform reglementarilor in vigoare, nu se pot intersecta decât cu masinile care vin din parcarea hotelului Jiul, care ar trebui sa dea prioritate, sau cu cele care vin dinspre Stefan cel Mare, adica pe sens interzis (strada Stefan cel Mare fiind cu sens unic, pe directia centru – gara). Asadar, un indicator care, la prima vedere, n-are nici un sens. Si totusi…


Exista o explicatie


Dupa ce s-au gândit ce cauta in zona indicatorul instalat de Primaria Craiova, politistii de la Circulatie au reusit sa descopere menirea semnului „Cedeaza trecerea“. „Acel indicator nu este amplasat pentru cei care vin pe strada Principatele Unite si vireaza la dreapta, spre Valea Vlaicii, ci pentru cei care vireaza la stânga, pe Stefan cel Mare. In acest din urma caz, trebuie sa dea prioritate masinilor care merg pe Stefan cel Mare, venind dinspre Kilometrul 0“, a explicat inspectorul principal Emil Zuican, seful Biroului Politiei Rutiere Craiova. Cu toate ca la prima vedere i s-ar putea da dreptate politistului, indicatorul este amplasat gresit. Locul sau ar trebui sa fie cu câtiva metri mai sus, pe strada Principatele Unite.


Prioritate pentru… sens interzis


In plus, un asemenea indicator poate avea consecinte deosebit de ciudate. Explicatia in acest sens o da tot inspectorul principal Zuican, ofiter de politie cu multi ani de activitate la Circulatie: „Daca o masina care vine pe Principatele Unite spre Valea Vlaicii se tamponeaza cu alta care vine pe sens interzis, dinspre strada Stefan cel Mare, vinovat de producerea accidentului va fi considerat soferul primei masini. Acesta va ramâne fara permis, in timp ce conducatorul masinii care a venit pe contrasens se va alege doar cu o amenda. Explicatia tine tocmai de acest indicator «Cedeaza trecerea», care le impune soferilor sa dea prioritate inclusiv masinilor care vin pe sens interzis, de pe strada Stefan cel Mare“. O asemenea situatie pare incredibila, dar este perfect legala. Si totul, din cauza unui indicator amplasat aiurea, care se transforma intr-o adevarata capcana pentru soferi.


Situatie identica


Soferii care circula pe strada Iancu Jianu, dinspre Nicolae Titulescu, intâlnesc la intersectia cu George Enescu un indicator „Stop“. Daca nu se asigura si din dreapta si sunt loviti de o masina care vine pe sens interzis, vor fi considerati vinovati, iar soferul masinii care a circulat pe sens interzis, dinspre strada Amaradia, se va alege cu cel mult o amenda.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII