15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalInfidelitatea din cuplu - intre mit si realitate

Infidelitatea din cuplu – intre mit si realitate

Exista o mitologie despre infidelitate care circula chiar si in literatura de specialitate. De multe ori, infidelitatea este doar un simptom al problemelor unui cuplu. Cei doi nu discuta deschis aceste probleme sau o fac ineficient, acuzându-se unul pe celalalt, fara a-si asuma partea de responsabilitate pentru ce se intâmpla intre ei.


1. Orice om este necredincios, având un comportament normal si de asteptat.


Conform unor statistici, se considera ca jumatate dintre barbatii casatoriti si o treime dintre femeile casatorite au fost necredinciosi cel putin o data. Totusi, cei mai multi oameni sunt credinciosi in majoritatea timpului. Fara ideea de fidelitate, intimitatea devine dificila, iar mariajul un câmp de batalie. Cel care se asteapta ca partenerul sa-l insele are tendinta de a-l impinge sa o faca si de a face viata mizerabila pentru amândoi.


2. Alt mit este acela ca este bine sa ai o aventura, deoarece chiar ar putea revigora un mariaj monoton.


Realitatea este ca infidelitatea, secreta sau nu, poate distruge un mariaj. Sunt putine casatorii care se termina cu divort fara ca unul dintre parteneri sa nu fi fost necredincios, si adesea infidelitatea este tinuta in secret in timpul divortului si mult timp dupa aceea. Ea este de cele mai multe ori conditia „sine qua non“ a divortului.


3. Oamenii au aventuri pentru ca nu mai sunt indragostiti de partenerul lor.


In realitate, mariajul a fost bun pâna in momentul inceperii aventurii si decizia ca nu mai sunt indragostiti de partener este doar un efort de a o explica si justifica. In fiecare mariaj sunt prezente numeroase sentimente, de la dorinta pâna la dezgust, de la dragoste disperata pâna la furie. Ar fi stupid sa reduci o astfel de bogata paleta emotionala la o singura intrebare: „Ma iubesti sau nu?“. Daca te-ai indragostit de altcineva, nu este un motiv sa-ti inseli partenerul. Daca oamenii au deficiente in capacitatea de a-si iubi partenerul, cum oare un act atât de plin de ura cum este tradarea ar putea restabili aceasta capacitate?…


4. Oamenii au aventuri pentru ca au o sexualitate peste medie.


Aventurile sunt legate de secrete. Infidelitatea nu are neaparat legatura cu sexul, ci cu lipsa de onestitate. Cei mai precauti infideli pot avea intâlniri caste, dar secrete, intâlniri care nu satisfac tensiunea sexuala, dar care previn reconcilierea maritala sau intimitatea in casatorie.


5. Aventurile sunt greseala „incornoratului“.


Obiceiurile patriarhale presupun ca atunci când un barbat isi insala partenera, aceasta are anumite deficiente estetice, sexuale sau emotionale. Dimpotriva, teoriile feministe sustin ca o femeie isi insala barbatul pentru ca acesta este un ticalos, nu ii este aproape in clipele grele, nu o intelege. Multi oameni cred ca aventurile sunt un raspuns normal la un mariaj imperfect si este prin definitie vina partenerului. Prietenii si rudele isi releva adesea prejudecatile privitoare la lipsa de incredere in casatorii, monogamie, intimitate, onestitate in momentul in care il incurajeaza pe infidel sa-si invinovateasca partenerul, mai degraba decât pe el insusi. Un truc de evitare a responsabilitatii personale este de a blama insasi casatoria sau anumite caracteristici de neschimbat ale partenerului (prea batrân, prea inalt etc.). Civilizatia si casatoria cer ca oamenii sa se comporte adecvat, indiferent ce simt, si sa-si asume responsabilitatea pentru faptele lor.


6. Dupa o aventura, divortul este inevitabil.


De obicei, majoritatea divorturilor au loc in urma unei aventuri. Daca se apeleaza la psihoterapie, cele mai multe mariaje adultere pot fi salvate si chiar legaturile pot deveni puternice si mai intime decât au fost inainte de criza. „Incornoratul“ recurge la divort destul de rar dupa o prima aventura a partenerului. Divortul are loc pentru ca infidelul nu poate iesi la timp din aventura sau nu face fata intoarcerii in mariaj.


Apelarea la serviciile unui psiholog in astfel de situatii este adesea benefica, atâta timp cât cei doi doresc sa-si reconstruiasca relatia.


Material realizat in colaborare cu Cristian Sandulescu, psihoterapeut la Policlinica Medsan

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS