20.1 C
Craiova
joi, 16 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSanatatea sinistratilor din Rast, in pericol

Sanatatea sinistratilor din Rast, in pericol

Ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, a vizitat sâmbata dimineata taberele in care locuiesc sinistratii de la Rast. Ministrul a vrut sa se convinga cu ochii lui de conditiile in care locuiesc satenii evacuati din calea apelor si a dispus intarirea masurilor de supraveghere epidemica in zona.


Ministrul a vrut sa faca si o evaluare a starii de sanatate a locuitorilor. Nicolaescu a constatat ca printre sinistrati se aflau si persoane cu boli cronice (diabet sau hipertensiune arteriala) si s-a asigurat ca Directia de Sanatate Publica (DSP) Dolj le va da tratamentul necesar. De altfel, directorul DSP Dolj, prof. dr. Dan Gabriel Mogos, sustine ca s-au luat masurile necesare pentru ca sinistratii sa nu duca lipsa de medicamente: „Am stabilit cu medicii de familie sa le prescrie retete, iar medicamentele sa poata fi distribuite imediat“. Directorul DSP Dolj a mai spus ca situatia din punct de vedere epidemiologic este buna. „Au existat, ce-i drept, 20 de persoane care aveau paduchi si care au fost tratate. Acum nu mai sunt astfel de probleme. Oricum, trebuie sa spun ca nu au luat paduchii din tabara, ci au venit cu ei de acasa“, a precizat Mogos.


Sinistratii refuza sa stea fara animale


Ministrul sanatatii a dispus, de asemenea, ca sinistratilor sa le fie servita mâncarea intr-un cort, nu in aer liber cum se intâmpla pâna acum, iar animalele sa fie separate de oameni pentru a indeparta orice pericol de imbolnavire. „Am vorbit cu primarul sa facem niste tarcuri, ca sa separam oamenii. Din punct de vedere sanitar, acest lucru trebuia realizat“, a spus Nicolaescu.


Gabriel Mogos sustine insa ca va fi foarte greu sa separe oamenii de animalele lor, daca nu imposibil de realizat: „Aceasta masura a existat inca de la stabilirea oamenilor in tabara, insa nu s-a putut aplica atunci si nu stiu daca se va putea aplica acum. Oamenii refuza cu indârjire sa-si paraseasca animalele. Pentru multi dintre ei sunt singurele bunuri ramase si au impresia ca, daca nu le vor avea in permanenta alaturi, vor ramâne fara ele“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS