8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalRomânia se mândreste cu 100 de femei de succes

România se mândreste cu 100 de femei de succes

In ultimii ani, femeile au demonstrat ca statutul de „floare la butoniera“ pentru barbatii puternici nu li se mai potriveste. Astfel, in timp ce in 2004 clasamentul româncelor de succes cuprindea doar 50 de femei demne de urmat, iata ca in 2006 revista Capital a lansat „Top 100 femei de succes“.


La sfârsitul anului trecut, revista Capital lansa „Top 300 cei mai bogati români“, un top care cuprindea informatii despre oamenii de afaceri români ale caror averi sunt la „vedere“ si se pot explica (nu si-au negat afacerile si nu se afla pe lista neagra a datornicilor). La momentul respectiv, printre sutele de barbati puternici si bogati isi facusera loc si câteva doamne – sapte la numar, daca lasam la o parte jumatatea feminina a cuplurilor.


Si daca in „Top 300 cei mai bogati români“ reprezentativitatea femeilor era putin peste 2%, din care nici o olteanca, revista Capital a lansat in primavara acestui an un top dedicat exclusiv femeilor – „Top 100 femei de succes“.


Un top cu doua locuri intâi


„Top 100 femei de succes“ cuprinde nume sonore din domenii variate de activitate – top management (29), afaceri (27), lumea artistica (11), lumea medicala (8), industria modei si infrumusetarii (5), profesii liberale (5), organisme internationale de renume (4), diplomatie (2), invatamânt (2), politica (1). Nelipsite din top sunt si vedetele TV (4) si sportivele (2).


Criteriile de selectie pentru includerea in top nu s-au mai axat numai pe valoarea averii. Astfel, femeile de succes au fost clasificate tinându-se cont de notorietate (reprezenta 10% din media finala), situatie financiara (10% din media finala), implicare in viata sociala (15% din media finala), cariera (15% din media finala) si reusite in 2005 (50% din media finala). Drept urmare, pentru ca au avut acelasi punctaj, locul intâi al topului este ocupat de doua femei puternice – Georgiana Pogonaru, general manager la Romcolor, si Camelia Sucu, manager class Mobexpert.


Nu toate milionarele in dolari au succes


„Top 100 femei de succes“ le demonstreaza românilor ca societatea româneasca a facut un pas important catre maturizare si se bazeaza din ce in ce mai mult pe valori autentice in detrimentul succesului. Astfel, topul a reliefat faptul ca nu e suficient sa fii foarte bogat pentru a avea succes. Drept urmare, cea mai bogata femeie din România, Anca Vlad, având o avere estimata la 70-75 de milioane de dolari, ocupa in „Top 100 femei de succes“ doar locul sase. Vlad a fost intrecuta de Maria Grapini, a carei avere este de opt ori mai mica, dar ocupa locul trei. De fapt, doua dintre cele mai bogate sapte femei din România nici nu au fost incluse in top (Antonia Ceposu si Erika Hristea). Nici celelalte trei nu au fost cu mult mai norocoase, ele nereusind sa ocupe nici macar unul din primele zece locuri ale „Top 100 femei de succes“. Astfel, Maria Braescu ocupa pozitia 22, Veronica Savanciuc, pozitia 39, iar Lavinia Huidan, pozitia 53.


Daca in „Top 300 cei mai bogati români“ oltencele nu au ocupat un loc nici macar in coada clasamentului si nu au reusit sa iasa de sub stigmatul dependentei de sot, iata ca „Top 100 femei de succes“ le face craiovenilor o surpriza. Astfel, pe locul 37 al topului femeilor de succes apare olteanca Diana Dondoe. Nascuta la Craiova in 1982, Diana Dondoe se afla printre primele zece modele ale lumii. Ea este si singura românca ale carei fotografii au fost publicate in cel mai prestigios calendar din lume – „Pirelli 2005“.


Top cele mai bogate femei


• Anca Vlad (produse farmaceutice, media) – 70-75 de milioane de dolari.


• Lavinia Huidan (auto, materiale abrazive) – 20-22 de milioane de dolari.


• Veronica Savanciuc (publicitate) – 16-17 milioane de dolari.


• Antonia Ceposu (constructii) – 10-12 milioane de dolari.


• Erika Hristea (distributie) – 9 milioane de dolari.


• Maria Grapini (confectii) – 9 milioane de dolari.


• Mariana Braescu (imobiliare) – 7-8 milioane de dolari.


Primele 10 femei din „Top 100 femei de succes“


• Georgiana Pogonaru – general manager Romcolor 2000


• Camelia Sucu – manager class Mobexpert


• Maria Grapini – presedinte Pasmatex Timisoara


• Mihaela Marcu Cristescu – medic pediatru MedLife


• Ana Diculescu Sova – avocat/senior partner la Casa de avocatura NNDKP


• Anca Vlad – presedinte Fildas


• Carmen Ginghina – profesor doctor, medic cardiolog


• Maria Dorobantu – profesor doctor, medic cardiolog


• Crina Julieta Sinescu – medic cardiolog, profesor universitar


• Ana Cilcer – medic neonatolog

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU