15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalLa un pas de moarte

La un pas de moarte

O batrâna a fost internata, in stare foarte grava, cu o pancreatita acuta severa, la Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Vâlcea, cu o zi inainte de Pasti. In urma investigatiilor, cadrele medicale au trimis bolnava, in regim de urgenta, la Spitalul de Urgenta din Craiova. Batrâna a fost trimisa, dupa câteva ore inapoi la Vâlcea, unde a fost operata.


Elena Deaconu, de 79 de ani, din comuna Ciomagesti, judetul Arges, a fost internata in Sectia de chirurgie, pe 22 aprilie, la ora 2.10, in stare foarte grava. Constantin Ploscaru, medic primar chirurg in Sectia de chirurgie a SJU Vâlcea, a spus ca analizele au iesit proaste si cu o suspiciune de colecistopancreatita acuta forma severa „Am trimis-o pe batrâna la Spitalul de Urgenta din Craiova, Clinica chirurgie I, in urma investigatiilor medicale facute de noi, dupa câteva minute de la internare, pentru ca era in stare foarte grava si aveam nevoie de analize amanuntite, pe care aici nu le puteam face. Am trimis-o la Craiova, tinând cont si de faptul ca in perioada 5 – 8 aprilie, la Congresul European al Academiei Europene de Chirurgie, cu participare internationala, care s-a tinut la Bucuresti, s-a formulat si un protocol in care s-a specificat ca toate centrele municipale si judetene care nu au posibilitati minime de explorare imagistica, respectiv computer tomograf, sa trimita bolnavii cu forme severe, obligatoriu, in centre universitare, pentru investigatii ample. Spre surprinderea mea si a colegilor mei, bolnava a fost retrimisa de medicii universitari ai Clinicii de Chirurgie I din Craiova inapoi la Vâlcea, in sectia noastra, fiind insotita si de o scrisoare de «dragoste». In biletul respectiv, Vasile Liviu, chirurg si asistent universitar cu codul de parafa 750684, a spus ca la Râmnicu Vâlcea nu s-a facut nici o investigatie si ca bolnava poate fi supravegheata in spitalul nostru si eventual sa i se instituie tratament medico-chirurgical, desi pacienta a fost insotita de bilet de trimitere cu diagnostice complete si complexe“, a declarat Constantin Ploscaru. In biletul de trimitere la Craiova al bolnavei Elena Deaconu, medicii vâlceni au specificat ca ea suferea de diabet zaharat de tip II si hipertensiune arteriala stadiul II cu analize foarte alterate care pledau pancreatita acuta forma severa. „Mai mult, in trimiterea respectiva, noi am trecut si terapia pe care i-am instituit-o in urgenta la spitalul nostru, dar le-am si explicat ca nu avem posibilitate de explorare imagistica si conform programului prestabilit tomograful nostru nu mai functiona pâna marti, 25 aprilie. Bolnava a fost trimisa la Craiova cu ecografie efectuata de un bun specialist de la noi si examenul radiologic nr. 17.192 din 22 aprilie, efectuat de seful acestei sectii“, a spus medicul Constantin Ploscaru.


„Nici nu m-au dat jos de pe targa“


Medicul primar chirurg precizeaza ca Elena Deaconu a fost trimisa inapoi fara sa i se faca nici o investigatie minima, desi a fost trimisa intr-un centru universitar.


Dupa ce a ajuns inapoi la Vâlcea, in aceeasi zi, la ora 9.30, medicii au intervenit chirurgical de urgenta. „Diagnosticul pus in urma interventiei chirurgicale a fost peritonita generalizata, prin pancreatita acuta necrotica-hemoragica severa, colecistita cangrenoasa litiazica, ulcer duodenal perforat de stres, abces sufrenic si subhepatic drept inchistat, abces persplenic, si toate astea la o bolnava de 79 de ani. Interventia chirurgicala a durat trei ore, iar la ora 12.30 am iesit din operatie. Femeia se afla acum in afara oricarui pericol si a iesit de la Reanimare“, a afirmat Constantin Ploscaru. Elena Deaconu povesteste ca a fost bolnava de mai multi ani de bronsita asmatica si a facut pneumonie. „Am luat foarte mult tratament si mi-a perforat stomacul. Am ajuns la spital, in stare foarte grava, pe 22 aprilie, iar medicii vâlceni m-au trimis la Craiova. Medicii din Craiova nici nu m-au dat jos de pe targa, ce sa ma mai consulte. Cum m-au dus cu ambulanta asa m-au si adus inapoi fara sa se uite cineva la mine. Medicii au motivat ca si spitalul din Vâlcea are de toate. M-a operat doctorul Ploscaru si am stat patru zile la Reanimare, dupa care ieri m-au mutat pe sectie. Daca o fi sa fiu salvata macar sa merg pe picioare“, a spus Elena Deaconu. Constantin Ploscaru sustine ca acesta nu e primul caz in care bolnavii sunt trimisi la Craiova, iar de acolo sunt retrimisi la Vâlcea fara sa fie consultati de medicii specialisti: „Am trimis-o pe bolnava acolo pentru ca aveau aparatura medicala si am considerat ca ei sunt mai priceputi. Aici e vorba de viata bolnavilor si nu ne putem juca. Acesta nu e primul caz trimis inapoi de medicii craioveni, fara sa i se faca macar o investigatie medicala minima“.


Cazul va fi discutat in comisia de etica


Conducerea Spitalului de Urgenta Craiova sustine ca se va ocupa de studierea cazului. „Tot ce pot sa va spun este ca urmeaza sa discutam acest caz in cadrul comisiei de etica si vom comunica ulterior rezultatul. Nu ne putem hazarda sa dam un verdict decât dupa ce luam in calcul toate aspectele problemei“, a declarat conf. dr. Florin Petrescu, directorul general al Spitalului de Urgenta Craiova. (S.T.)

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII