13.4 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDosarul Negret naste controverse

Dosarul Negret naste controverse

In timp ce primarul din Bailesti isi sustine nevinovatia, ancheta continua, procurorii anticoruptie considerând ca probele audio-video, coroborate cu declaratiile martorilor, ar fi suficient de concludente pentru a dovedi ca Ioan Negret a luat spaga.


A primit sau nu spaga primarul din Bailesti? Este o intrebare la care cu greu poate fi dat acum un raspuns. Primarul sustine ca nu a fost nici pe departe vorba de asa ceva. Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) sustin insa ca au probe suficiente impotriva primarului Ioan Negret, cercetat pentru luare de mita, chiar daca banii care constituiau spaga propriu-zisa n-au fost de gasit. Cert este, deocamdata, doar ca judecatorii de la Curtea de Apel Craiova au considerat ca impotriva primarului nu sunt probe sau indicii suficiente – cel putin la aceasta data – care sa impuna cercetarea acestuia in stare de arest preventiv.


Lemne de foc pentru scoli


Reamintim ca penelistul Ioan Negret, primarul municipiului doljean Bailesti, a fost retinut pe 19 aprilie, pe baza de ordonanta emisa de procurorii Serviciului Teritorial Craiova al DNA, fiind cercetat pentru luare de mita. Pe 20 aprilie, Tribunalul Dolj a dispus emiterea unui mandat de arestare preventiva pe 15 zile pe numele primarului Negret, insa Curtea de Apel Craiova a decis pe 22 aprilie ca nu se impune cercetarea in stare de arest preventiv a lui Negret. Impreuna cu el mai este cercetat pentru trafic de influenta si complicitate la luare de mita si Ion Berbecaru, contabilul Politiei Comunitare din localitate.


Conform anchetatorilor, Negret si Berbecaru ar fi primit suma totala de 20 de milioane de lei, in doua transe, de la Petre Munteanu, patronul SC CORP MOBIL IMPEX SRL din Drobeta Turnu Severin, pentru a se implica si a urgenta achitarea contravalorii lemnelor furnizate de societatea amintita, care câstigase licitatia pentru aprovizionarea cu lemne a unitatilor de invatamânt din Bailesti.


„Sunt nevinovat“


Ioan Negret si-a sustinut nevinovatia in fata reprezentantilor mass-media, imediat dupa eliberarea sa din arest. „Sunt nevinovat si nu am savârsit fapta pentru care am fost acuzat. Nu am pretins si nici nu am primit mita. Nu s-a gasit nimic la mine in birou si nici asupra mea“, a declarat primarul municipiului Bailesti. Negret a sustinut ca, de fapt, plata de catre scoli a facturilor pentru lemne nici nu intra in atributiile sale: „Nu intra in responsabilitatea mea, ca primar, plata acelor facturi, pentru ca scolile sunt ordonatori tertiari de credite. Este vorba eventual doar de avizul pe care il da contabilul-sef pentru a avea o evidenta a executiei bugetare“.


Dosar bazat pe inregistrari audio-video


Pe de alta parte, procurorii DNA sustin ca probele pe care le au indica fara dubii faptul ca primarul Negret si-ar fi incasat spaga. In principal, anchetatorii se bazeaza pe inregistrarile mai multor convorbiri telefonice purtate de primar. Intr-una dintre acestea, primarul Negret ar fi fost intrebat chiar de contabilul Berbecaru: „Ai numarat alea 15 milioane pe care ti le-am adus?“, iar primarul ar fi confirmat: „Da“. Mai mult, Berbecaru i-ar fi transmis primarului si ca „masina aia de lemne pe care ai cerut-o o sa vina vineri“, iar Negret din nou ar fi confirmat „Da. Bine“. Din punctul de vedere al anchetatorilor, o asemenea convorbire telefonica ar putea constitui proba impotriva primarului, prin care sa se dovedeasca nu doar ca a primit cele 15 milioane, ci si ca ar fi cerut in plus, drept spaga, o masina de lemne.


Cert este insa ca procurorii detin probe destul de solide impotriva lui Berbecaru. Acesta a fost inregistrat audio-video pe când primea spaga de 15 milioane de la Petre Munteanu, banii fiind destinati – cel putin asa lasa sa se inteleaga – primarului Negret. Inregistrarea respectiva se incheie in momentul in care contabilul Berbecaru se ridica de la birou si pleaca spre primar, zice-se ca sa-i inmâneze spaga.


De fapt, conform anchetatorilor, cu aproximativ trei saptamâni in urma, Berbecaru ar fi incasat si el de la denuntator partea lui, adica cinci milioane de lei, bani pe care contabilul Politiei Comunitare Bailesti nu a negat in fata procurorilor anticoruptie ca i-a primit, dar a sustinut ca „au reprezentat un imprumut“.


Dupa spaga, urma rasplata


Anchetatorii se mai bazeaza in dosarul lor si pe principiul cauza-efect. Mai precis, cu trei saptamâni in urma, dupa ce Berbecaru a primit cinci milioane, in ziua imediat urmatoare scolile din Bailesti au achitat cu doua ordine de plata suma totala de aproximativ 41 de milioane de lei din datoria restanta catre SC CORP MOBIL IMPEX SRL. La fel, pe 18 aprilie, Petre Munteanu a dat a doua transa a spagii, in cuantum de 15 milioane de lei. In ziua imediat urmatoare, pe 19 aprilie, SC CORP MOBIL IMPEX a mai primit inca 47 de milioane de lei din restanta. Pe ordinele de plata se afla – fie si ca un soi de confirmare ca exista disponibil in cont – viza primarului Negret, fapt care, sustin procurorii anticoruptie, ar dovedi ca platile nu se puteau face decât cu avizul acestuia.


Pâna una-alta, cercetarile continua in acest dosar, cu ambii invinuiti in stare de libertate. Iar procurorii anticoruptie, chiar daca au pierdut o lupta, cea privind arestarea preventiva a primarului din Bailesti, sunt ferm convinsi ca n-o sa piarda in instanta si razboiul.


Trei ani de puscarie fara sa se atinga de mita


In justitia doljeana a mai existat un caz de coruptie in care cel acuzat n-a pus mâna pe bani, suma nefiind gasita asupra lui. Vasile Florin Vasilescu, fostul presedinte al CONSUMCOOP Craiova, a fost acuzat de procurorii doljeni ca a luat o spaga de 50 de milioane de lei de la un anume Benone Preda, spre a fi „convins“ sa mearga la notar pentru a incheia un contract de vânzare-cumparare a unui spatiu comercial pe care cumparatorul nu numai ca il câstigase la licitatie, dar il si achitase integral.


Si in acel caz, Vasilescu a fost arestat preventiv de Tribunalul Dolj, apoi pus in libertate de Curtea de Apel Craiova. Eliberat din arest, Vasile Florin Vasilescu a sustinut ca a fost victima unui „flagrant prost realizat“, in contextul in care nu se atinsese de mita, iar banii ce reprezentau spaga au fost descoperiti in fisetul secretarei si nu in biroul sau.


Cu toate acestea, bazându-se in principal pe probele audio-video, Inalta Curte de Casatie si Justitie l-a gasit vinovat de luare de mita pe Vasilescu, care s-a ales pentru fapta lui cu o pedeapsa de trei ani de inchisoare, pe care o executa.


Sustinere politica


PNL Dolj a avut o implicare vadita in prezentarea ca nevinovat a primarului din Bailesti, care este si presedinte al organizatiei liberale din localitate. In momentul descinderii procurorilor, si-a facut aparitia in Bailesti si Cristina Calangiu, care este nu doar vicepresedintele PNL Dolj, ci si nasa lui Ioan Negret. Apoi, dupa eliberarea din arest a lui Negret, conducerea PNL Dolj, in frunte cu presedintele organizatiei judetene, senatorul Mario Ovidiu Oprea, a organizat o conferinta de presa chiar pe tema dosarului penal al primarului din Bailesti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII