13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsociatiile pierd cascavalul intretinerii

Asociatiile pierd cascavalul intretinerii

Regiile craiovene trag sa incheie contracte de furnizare direct cu proprietarii de locuinte, mânate de perspectiva propriului control asupra incasarilor. Drept piedici in calea materializarii acestui obiectiv ramân banii, timpul, saracia oamenilor si firmele de repartitoare la brat cu legea ambigua.


Pâna in toamna anului 2007, craiovenii ar putea sa plateasca apa si caldura direct la furnizorii de utilitati, fara intermedierea si repartizarile asociatiilor de proprietari. Cu alte cuvinte, sutele de miliarde de lei care trec lunar prin mâna administratorilor vor apuca un drum mai simplu, beneficiul teoretic fiind atât de partea regiilor de apa si termoficare, cât si de partea proprietarilor: gestiunea banului nu ar mai fi la discretia unor impasibili sau chiar rau-intentionati administratori, astfel ca distribuitorii isi vor putea controla propriile programe de incasari, iar consumatorii vor fi feriti de riscul de a-si vedea banii de intretinere prin gentile unor indivizi certati cu legea. Materializarea acestui proiect, aflat in derulare, este conditionata insa de mai multi factori, intre care banii regiilor si ai statului, pentru contorizare, si banii locuitorilor, pentru instalarea repartitoarelor. De asemenea, regiile ar fi obligate sa angajeze personalul necesar citirii aparatelor de masura, pentru incasare, si sa achizitioneze programele de facturare individuala.


Directorul Termoficarii, pasibil de 500 de milioane amenda


Regia Autonoma de Termoficare Craiova intâmpina cele mai mari piedici in incercarea de a-si strânge in arhiva cele peste 80.000 de contracte cu beneficiarii persoane fizice din apartamentele Baniei. In primul rând, unitatea este obligata sa monteze peste 2.400 de contoare de apa calda la nivel de scara de bloc, pâna la 30 iunie 2006, potrivit legii. Conditionat de banii guvernului pentru achizitia acestor aparate, Tatian Tudorache, directorul Termoficarii, risca nerespectarea termenului si o sanctiune usturatoare. „Avem nevoie de banii pe care guvernul trebuie sa ni-i aloce prin programul de modernizare a sistemului de alimentare cu energie termica. Sigur, insa, pâna la sfârsitul verii vor fi montate si cele 2.484 de contoare de apa calda care mai sunt necesare in Craiova“, a declarat directorul Termoficarii. Potrivit HG nr. 933/2004, conducatorul institutiei raspunzatoare de contorizare este pasibil de 500 de milioane de lei amenda daca nu finalizeaza aceasta activitate pâna la data prevazuta. „Chiar daca nu vor fi montate toate contoarele pâna la 30 iunie, nu ma consider vinovat. Noi am facut demersurile pentru elaborarea unei hotarâri de guvern prin care sa ne fie aprobate sumele pentru 2006. Manopera va fi suportata de Regia de Termoficare, insa pentru achizitionare nu exista decât surse repartizate prin HG“, a precizat Tudorache. In Banie functioneaza deja 4.972 de contoare de energie termica, dintre care 3.728 pentru incalzire (adica la toate scarile de bloc) si 1.244 pentru apa calda de consum. Aproximativ 25 de miliarde de lei sunt necesare pentru cumpararea celor 2.484 de apartamente. Pentru incheierea unui contract cu proprietarul este nevoie insa ca acesta sa aiba amplasate pe sursele de caldura si repartitoare, sarcina care-i revine exclusiv.


Conflictul cu firmele de repartitoare, inevitabil


Termoficarea vine cu o oferta de contract pentru caldura, compatibila cu contractul-cadru stabilit de guvern inca din 2003. „Nu vom putea factura individual decât daca omul are si repartitoare. In Craiova sunt, la aceasta ora, circa 60.000 de repartitoare, din aproape 400.000, cât e nevoie pentru toate cele 87.000 de apartamente. Aici exista alta discutie. Daca am o relatie contractuala cu beneficiarul de caldura, atunci trebuie sa factureze Termoficarea, nu societatile care citesc repartitoarele (asa cum se intâmpla acum), deci, implicit, vom intra in conflict cu acestea. Asteptam o hotarâre de guvern, la care stiu ca se lucreaza, care sa ne dea dreptul explicit de a exploata toate instrumentele de caldura din condominiu“, a aratat Tatian Tudorache. El sustine ca in mod cert rata de recuperare a debitelor va fi mai mare daca la mijloc nu se vor afla administratorii de asociatii si tertii. „Sunt convins ca atât incasarile, cât si recuperarile vor merge mai bine. Nu stiu inca in ce mod vom rezolva problema citirii celor aproape 7.000 de contoare si a celor câteva sute de mii de repartitoare, dar vom gasi o solutie“, a adaugat Tudorache. In prezent, Termoficarea are de recuperat creante de aproximativ 900 de miliarde de lei.


Regia de Apa a incheiat aproape 30.000 de contracte


Distribuitorul de apa si servicii de canalizare, Regia Autonoma de Apa, a demarat inca de anul trecut actiunea de contractare cu proprietarii de locuinte. Directorul general, Gheorghe Popescu, spune ca are pâna acum peste 30.000 de contracte cu beneficiarii persoane fizice, iar actiunea se deruleaza la capacitate maxima. „Este interesul nostru sa nu stam la cheremul asociatiilor de proprietari. O data semnate documentele, noi nu mai avem nici o legatura cu asociatiile. Speram ca, datorita acestui fapt, nu mai riscam repartizari eronate si plati intârziate de lenea sau reaua vointa a unor administratori. De asemenea, in cazul unui litigiu putem actiona cu pretentii direct asupra rau-platnicului“, a spus Popescu. Seful de la Apa sustine ca la toate cele 3.728 de scari de bloc din Craiova exista contor de apa, asadar, din punct de vedere tehnic, nu sunt impedimente in contractare, acolo unde detinatorii si-au instalat si contoarele de apartament.


Toti cu ochii pe o noua hotarâre de guvern


Reprezentantul Primariei Craiova in relatia cu asociatiile de proprietari, Marian Giubelan, gaseste avantaje si dezavantaje contractelor individuale pentru apa si caldura si confirma ca autoritatile lucreaza la un proiect de act normativ care sa aduca modificari termenelor si conditiilor de contractare a serviciilor in cauza si de functionare a asociatiilor de proprietari. „Nu stiu cum vor putea acoperi regiile volumul de activitati pentru citirea atâtor aparate de masura. La fel, nu stiu cum vor plati repartitoarele proprietarii care pur si simplu nu au bani – fiindca ei sunt obligati sa si le cumpere, pâna in iulie 2007 – si nu inteleg cum vor semna contracte cu furnizorii acei locatari care nu sunt proprietari, ci doar chiriasi. Pe de alta parte, este clar ca relatia directa regie-proprietar de apartament va scuti ambele parti de neplaceri“, a declarat Marian Giubelan. El a invocat in sprijinul ultimei afirmatii exemplele cu miliardele de lei lipsa in gestiunea unor administratori, cu nenumaratele erori din repartizarea costurilor apei si caldurii, fapte facute publice inclusiv de mass-media. „Asociatiile de proprietari au totusi rolul lor. Acum se lucreaza chiar la un act normativ prin care se vor adopta prevederi in masura sa simplifice functionarea asociatiilor, inclusiv in sensul contractarii serviciilor. Din datele pe care le avem, legiuitorul chiar indeamna la formarea asociatiilor pe fiecare scara de bloc sau macar pe fiecare imobil. In unele asociatii din Craiova sunt incluse 40 de blocuri. Este putin probabil ca o astfel de entitate poate lucra la un standard satisfacator“, este de parere Marian Giubelan. Administratorul Asociatiei nr. 3 Brazda lui Novac, Gheorghe Dorobantu, impartaseste opiniile lui Giubelan: „Din câte am inteles, in alte orase unde s-au incheiat contracte cu furnizorul de apa potabila au fost mutate apometrele pe scara blocurilor, pentru a fi citite chiar daca proprietarii nu sunt acasa. Probabil ca la Craiova ar exista nemultumiri de ambele parti, daca angajatii regiilor ar veni sa inregistreze datele când oamenii nu sunt in apartament. De asemenea, activitatea de exploatare a repartitoarelor este, deocamdata, autorizata pentru anumite firme specializate. Din punct de vedere al prestarii-beneficierii de servicii, sigur ca ar fi convenabila relatia prin contract regie-beneficiar direct, ca orice relatie comerciala“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII