10.3 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljGoana dupa gradinita

Goana dupa gradinita

Chiar daca au mai ramas luni bune pâna la inceperea anului scolar 2006-2007, nebunia ocuparii unui loc in gradinitele craiovene este deja in toi. Sistarea inscrierii prescolarilor in unele unitati de profil ii pune in mare dificultate pe parintii „din afara circumscriptiei“.


Lipsa spatiilor destinate invatamântului prescolar, dar si numarul mare de solicitari ii determina pe parinti sa rezerve din timp un loc in gradinite. Potrivit reprezentantilor Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj, si in anul scolar viitor, unitatile de invatamânt prescolare vor functiona la capacitate maxima. „Parintii sunt deja obisnuiti cu nebunia acestor inscrieri, iar lipsa spatiilor si a locurilor, total insuficiente, genereaza aceasta nebunie. Pentru a nu mai intâmpina unele «refuzuri» la inscrierea copiilor, oamenii s-au orientat din timp, chiar de prin lunile ianuarie, februarie. La mare cautare, si in acest an, se afla gradinitele cu program prelungit, in regim de camin“, a precizat Doina Iliuta, sef Serviciu Salarizare din cadrul ISJ Dolj.


Potrivit sursei citate, in Dolj, cele 38 de gradinite independente si aproximativ 349 de sectii, structuri in unitatile de invatamânt primar, gimnazial si liceal, sunt insuficiente celor aproximativ 23.000 de copii – cifra aprobata de Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEdC) pentru anul scolar 2006-2007, conform planului de scolarizare. „Ceea ce ii face pe parinti sa se grabeasca sunt locurile limitate din gradinite. Inscrierile in gradinite pentru anul scolar viitor se fac de regula la inceputul anului scolar, in limita locurilor disponibile si conform unor criterii clar stabilite de MEdC“, a precizat Doina Iliuta.


„Conducerea gradinitelor sa faca bine sa nu mai trânteasca usa in nas parintilor“


Reprezentantii ISJ Dolj spun ca fiecare unitate de invatamânt prescolar are obligatia sa afiseze, la vedere, pentru cei interesati, urmatoarele: perioada in care gradinitele sunt inchise pentru igienizare sau reparatii, capacitatea gradinitei, numarul de copii pentru care a fost proiectata, numarul de copii aprobat de minister, numarul de copii reinscrisi sau chiar cei inscrisi zilnic. „Toate acestea trebuie respectate in totalitate. Atragem inca o data atentia ca, la inscriere, prioritate au prescolarii din circumscriptie. Primeaza copiii din zona si apoi cei din alte cartiere. Asa cum am spus si in sedinta publica cu directorii, din aceasta luna, conducerea gradinitelor sa faca bine sa nu mai trânteasca usa in nas parintilor, pe motiv ca nu mai sunt locuri! Precizez ca daca mai exista parinti care nu si-au inscris copiii, pot face acest lucru pâna pe 1 septembrie 2006. Pentru micutii din zonele gradinitelor nu exista si nu trebuie sa apara obstacole“, a precizat profesor Diana Busoi, inspector scolar general.


Pozitia gradinitelor


Cadrele din invatamântul doljean spun ca „batalia locurilor“ de la gradinite este intâlnita frecvent la unitatile cu program prelungit. „Pentru ca nu au cu cine sa-i lase pe cei mici acasa, majoritatea parintilor prefera caminele, deoarece sunt in beneficiul lor. Aproape in fiecare an, numarul mare al cererilor de inscriere depaseste cu mult numarul obisnuit de locuri. An de an, ne vedem nevoiti sa lucram la capacitate maxima, cu un numar mare de prescolari repartizati pe câteva grupe. Cert este ca, de cele mai multe ori, gradinitele nu pot asigura locuri toti copiii. Si de aici incepe nebunia“, a precizat Anca Paunescu, inspectorul de specialitate din cadrul ISJ Dolj. Potrivit sursei citate, problema numarului mare de solicitari este general valabila pentru toate gradinitele din urbe si in special pentru cele din zonele populate (de exemplu, gradinitele din cartierele 1 Mai, Craiovita Noua, Gradinita nr. 27 de pe strada Unirii etc.). La acestea, totalul micutilor inscrisi a depasit aproape in toti anii efectivul maxim de 20 de copii pe grupa, numar permis de Legea invatamântului. „In unele situatii, am fortat putin nota, atât cât legea ne permite. Acolo unde spatiul pe clase ne-a permis, am marit efectivul de prescolari chiar si pâna la 37“, a explicat inspector Anca Paunescu.


Spatii insuficiente


Reprezentantii ISJ Dolj se confrunta cu lipsa spatiilor destinate gradinitelor. Potrivit sefei Serviciului de Salarizare din ISJ Dolj, Doina Iliuta, numarul redus al spatiilor se explica prin faptul ca „unele imobile in care pâna nu demult functionau gradinite au fost revendicate si câstigate de fostii proprietari“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS