16.2 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCristian Sanda, admirat de Grigore Vieru

Cristian Sanda, admirat de Grigore Vieru

Cristian Sanda, cântaretul care a câstigat trofeul „Mamaia copiilor“, editia 2005, este mai cunoscut in mediul artistilor decât in orasul sau natal. El a primit invitatia de a participa la Festivalul „Ziua Basarabiei si Bucovinei“ din Craiova de la poetul Grigore Vieru, si nu din partea autoritatilor locale.


Sâmbata seara, un pusti de 13 ani din Craiova a fost aplaudat la scena deschisa de o sala plina de oameni. Pustiul se numeste Cristian Sanda Gorun si a fost invitat de Grigore Vieru sa cânte la festivalul dedicat Zilei Bucovinei si Basarabiei „Strigat-am catre tine…!“, desfasurat sâmbata trecuta la Teatrul National din Craiova. Aplauzele n-au reprezentat o noutate pentru Cristian Sanda, având in vedere ca tânarul interpret este câstigatorul de anul trecut al trofeului Mamaia Copiilor, precum si al multor premii (ultimele fiind Marele Premiu la Concursul „Mihai Eminescu“ si trofeul la Festivalul „Aurora boreala“, desfasurat in Bulgaria). Seara de 8 aprilie va ramâne memorabila pentru artist datorita faptului ca atunci a fost, in sfârsit, apreciat si in orasul sau natal. La sfârsitul spectacolului, Cristian Sanda a urcat pe scena, pentru a interpreta o piesa alaturi de artisti precum Aurelian Temisan, Gabriel Dorobantu, Ionut Dolanescu, Ilia Trofimov, Michael Kleitman, Antonio Furnari si poetul Grigore Vieru. Artistul basarabean aprecia muzica tânarului craiovean inainte de a-l cunoaste.


Se pregateste pentru Eurovision


„Domnul Nicolae Caragia mi-a povestit ca de fiecare data când Grigore Vieru vine la el in vizita se asaza in fotoliu si spune «Mai pune CD-ul cu baiatul acela de la Craiova»“, a spus Cristian. Astfel ca atunci când a fost chemat la Craiova, poetul basarabean nici nu concepea sa nu-l aiba ca invitat in spectacolul subintitulat „Grigore Vieru si prietenii sai“ si pe Cristian Sanda. Dupa ce craioveanul a cântat melodia „Eminescu“ (versuri Grigore Vieru, muzica Ion Aldea Teodorovici), poetul a urcat pe scena si s-a declarat absolut impresionat de calitatile vocale ale tânarului. „Este un copil foarte talentat, sunt sigur ca va avea un cuvânt greu de spus in muzica româneasca“, a afirmat in culise artistul basarabean.


Intâlnirea dintre Grigore Vieru si Cristian Sanda a fost intermediata de compozitorul Nicolae Caragia, cel cu care craioveanul colaboreaza de mai bine de un an. Compozitorul de origine moldoveana, in prezent stabilit in Bucuresti, a compus o piesa special pentru Cristian: „Azi e ziua ta“. Impulsionat de aprecierile primite, craioveanul se pregateste acum pentru preselectia nationala a concursului Eurovision pentru juniori. Anul trecut, artistul a fost marele invins al preselectiei nationale, clasându-se pe locul doi. „Acum sper sa reusesc sa ma calific, mai ales ca anul acesta concursul se va desfasura in Bucuresti“, a spus Cristian. Una dintre regulile competitiei este ca participantii sa-si compuna singuri melodiile, iar artistul stie deja cu ce piesa va concura. De fapt, lui nu i-a fost prea greu sa compuna, pentru ca in timpul liber Cristian obisnuieste sa scrie versuri.


Cu toate acestea, cântaretul afirma despre sine ca este un copil normal, iar cine il cunoaste ar spune ca este chiar putin timid. Cristian este elev in clasa a VI-a la Scoala Generala „Decebal“ din Craiova si urmeaza cursuri de muzica usoara la Palatul copiilor, sub indrumarea profesorului Dumitru Iliuta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS