17.6 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalMall-ul lui Solomon se uita la filmele lui Sârbu

Mall-ul lui Solomon se uita la filmele lui Sârbu

Craiova ar putea ramâne, vrând-nevrând, fara parculetul din spatele Teatrului National, chiar daca primarul Antonie Solomon renunta la ideea trasnita de a construi un mall pe spatiul verde propus pentru defrisare.


Disputa pe miile de metri patrati de verdeata din jurul Nationalului craiovean ar putea avea un final surprinzator. O hotarâre de consiliu local aprobata in urma cu sase ani si uitata prin sertarele functionarilor din Primaria Craiova scoate la iveala intelegerea dintre consilierii in exercitiu la acea vreme si Media Pro Pictures, firma boss-ului Pro TV, Adrian Sârbu, prin care se propunea amplasarea unui centru cultural mutimedia de tip multiplex.


Conform hotarârii adoptate la sfârsitul anului 2000, firma lui Sârbu urma sa se asocieze cu Consiliul Local Craiova care ii punea la dispozitie peste 7.600 de metri patrati in vederea construirii pe cheltuiala proprie a Multiplexului. Concret, Sârbu voia sa ridice mai multe sali de cinema, conferinte sau festivaluri, precum si centre de informare si un teatru de papusi, la acestea adaugându-se si o parcare subterana cu minimum 150 de locuri. Conform referatului de specialitate al Directiei de Urbanism, Amenajarea Teritoriului si Lucrari Publice din 18 decembrie 2000, pentru amplasarea multiplexului se propuneau doua locatii: una la intersectia strazilor Popa Sapca si Calea Unirii, adica exact locul unde se afla in prezent parcarea Cronos de lânga magazinul Mercur, iar cealalta la intersectia dintre strazile Romul si Calea Bucuresti, ambele terenuri apartinând domeniului public al orasului. Pentru ca prima locatie a stârnit un val de critici din partea opiniei publice, consilierii s-au orientat catre ultima varianta pe care au si aprobat-o pe 20 decembrie 2000. Singura conditie era ca Media Pro Pictures sa semneze contractul prin care devenea asociata primariei condusa la vremea aceea de Vasile Bulucea. N-a fost sa fie insa.


Hotarâre valabila si dupa sase ani


Cu toate ca Planul de Urbanism de Detaliu (PUD) al zonei fusese aprobat de consilieri, firma lui Adrian Sârbu a renuntat la proiect, lasându-i pe alesii locali cu ochii in soare. Si in ziua de astazi, consilierii asteapta ca Media Pro Pictures sa revina in Craiova, mai ales dupa ce au vazut succesul de care s-a bucurat in rândul publicului Multiplexul din Bucuresti. Pâna atunci insa, de hotarârea consilierilor ar putea beneficia alte firme interesate de spatiul de lânga Teatrul National, primarul Solomon fiind gata sa se ia la trânta cu gardul verde si pomii din jur pentru a face loc unui mall pe care nu si-l doresc decât el si investitorul in cauza.


La criticile tot mai vehemente din partea opiniei publice, edilul-sef aduce ca argument faptul ca destinatia de spatiu verde a zonei a fost deja schimbata. In cazul in care demareaza proiectul, iar firma lui Adrian Sârbu se hotaraste sa se intoarca in Craiova, primaria ar putea avea probleme mari, deoarece hotarârea din 2000 prin care se aproba PUD-ul pentru Media Pro Pictures este si acum valabila, dupa cum a recunoscut insusi primarul. „Hotarârea nu a fost abrogata pâna acum. Nu stiu ce s-a intâmplat cu proiectul de nu a mai fost pus in practica de sase ani“, a declarat Solomon.


Conform referatului din 2000, pretul de pornire al terenului pe care primaria voia sa-l aduca in asociere trebuia stabilit prin expertiza tehnica, in prezent valoarea acestuia fiind de aproape 1,5 milioane de euro. Chiar daca pe terenul de lânga teatru a fost amenajat un parculet, din punct de vedere urbanistic acesta nu mai figureaza ca spatiu verde, deci se poate construi orice pe el. „Terenul nu mai are destinatie de zona verde din momentul in care a fost aprobat PUD-ul pentru Multiplex. Chiar daca proiectul nu a fost dus pâna la capat, destinatia de construire pentru spatii comerciale a ramas si poate fi schimbata doar prin alt PUD“, a declarat arhitecul-sef al Primariei Craiova, Daniel Marculescu.


Pâna când isi vor limpezi propriile gânduri in privinta planurilor legate de terenul din jurul teatrului, edilii ar putea sa lamureasca problema Multiplexului contactându-i pe reprezentantii Media Pro Pictures sau ar putea anula hotarârea de consiliu din 2000. Nu de alta, dar e bine ca lucrurile sa fie descâlcite o data pentru totdeauna.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

10 COMENTARII