15.6 C
Craiova
miercuri, 15 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDenzel „vâneaza“ un nou Oscar

Denzel „vâneaza“ un nou Oscar

Denzel Washington s-a nascut pe 28 decembrie 1954 in Mount Vernon, New York, din parinti afro-americani. In copilarie, micului Denzel ii era interzis sa urmareasca filme, tatal sau fiind pastor intr-o biserica penticostala. Astfel, dragostea pentru cinematografie a aparut la o vârsta inaintata, dupa ce artistul si-a incheiat studiile la Universitatea Fordham.


Primul rol al lui Washington a fost in filmul de televiziune „Wilma“, din 1975. El a reusit insa sa atraga atentia criticilor putin mai târziu, cu rolul din serialul „St. Elsewhere“. In 1987, dupa ce a mai aparut in câteva filme si piese de teatru care nu s-au bucurat de aprecierea publicului, Washington a primit rolul activistului sud-african Steve Biko, in pelicula „Cry Freedom“, regizata de Richard Attenborough. Pentru acest rol, actorul a primit prima nominalizare la Oscar. Doi ani mai târziu, norocul i-a surâs, artistul câstigând premiul Oscar pentru rolul secundar din „Glory“.


„Inside Man“ debuteaza pe locul intâi in box-office


Printre cele mai recente filme ale artistului se numara „Contratimp“, „Pus pe jar“ si „Candidatul altora“, toate trei fiind cotate foarte bine in box-office. Insa, noul film, „Inside Man“, a intrat direct pe locul intâi al box-office-ului american imediat dupa lansarea oficiala, pe 24 martie 2006. Acest thriller reprezinta primul proiect comercial al lui Spike Lee, dovedindu-se a fi cel mai rapid succes cinematografic atât pentru regizor, cât si pentru actorul principal. Totodata, criticii de film sustin ca pelicula are toate sansele sa ajunga la editia viitoare a Premiilor Oscar.


Potrivit site-ului Teenhollywood, Washington nu se afla la prima colaborare cu Spike Lee. Cei doi s-au mai intâlnit pe platourile de filmare ale peliculelor „Mo’ Better Blues“ si „Malcolm X“. Pentru rolul interpretat in ultima pelicula mentionata, actorul a mai obtinut o nominalizare la premiile Oscar. „Malcolm X“ este considerat filmul care l-a transformat pe Washington, aproape peste noapte, intr-unul dintre cei mai respectati actori hollywoodieni.


In 1998, Washington a jucat in cel de-al treilea film regizat de Spike Lee – „Sa inceapa jocul“ – având-o ca partenera pe Milla Jovovich. Cinefilii au fost surprinsi sa vada ca, de aceasta data, artistul a acceptat sa filmeze o scena cu tenta sexuala impreuna cu Jovovich, la trei ani dupa ce, filmând pelicula „Virtuosity“, actorul refuzase sa o sarute pe actrita americana Kelly Lynch. Motivul sau a fost acela ca filmul avea ca public-tinta barbatii albi, iar acestia nu ar fi apreciat o scena in care un barbat de culoare saruta o femeie alba.


Filmul prezinta povestea unui detectiv new yorkez


„Inside Man“ se bazeaza pe o poveste a lui Scott Corwon despre un detectiv pe nume Keith Frazier, rol jucat de Denzel Washington, care trebuie sa faca fata unei luari de ostatici pusa la cale de un spargator de banci – personaj interpretat de Clive Owen. Pe masura ce criza ia amploare, apare un pion neprevazut – Madeline White (Jodie Foster) – care aduce o si mai mare instabilitate intr-o situatie si asa volatila. Filmul reuseste sa atraga atentia si asupra unuia dintre cele mai fierbinti subiecte de actualitate – tratamentele aplicate arabilor dupa evenimentele tragice de pe 9/11.


Pelicula a fost realizata vara trecuta, pe durata a 39 de zile, in mai multe locatii din New York. Fiind intrebat de ce a acceptat sa joace in al patrulea film regizat de Lee, Washington a declarat: „Ma aflam in New York si tocmai incheiasem filmarile la «Julius Caesar». Aveam o pauza de patru saptamâni asa ca m-am gândit: «De ce nu?»


Lucrând la noul film, s-a intâmplat de multe ori ca Spike sa-mi ceara parerea referitor la unele scene. «Crezi ca este suficient de bine?», ma intreba el. «Da, bineinteles ca este bine», ii raspuneam eu, desi stiam ca oricum nu aveam timp sa refacem scena“.


De asemenea, referindu-se la pregatirile pentru noul rol, actorul a mai precizat:


„Eu si Chiwetel Ejiofor, partenerul meu in film, am petrecut câteva seri impreuna cu politistii din New York. Sincer, nu am intâlnit nici un detectiv care sa nu se fi nascut in acest oras. A fost o problema mare sa ne hotarâm daca vom imita si noi accentul new-york-ezilor sau nu“.


Potrivit sursei citate, urmatorul proiect al lui Washington este filmul „Deja Vu“, in care va colabora din nou cu regizorul Tony Scott. Cei doi au mai lucrat impreuna la realizarea a doua filme – „Valul ucigas“ si „Pus pe jar“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS