25.9 C
Craiova
miercuri, 22 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalTaranii, mai receptivi la anticonceptionale

Taranii, mai receptivi la anticonceptionale

Oamenii de la tara sunt mai interesati de anticonceptionale decât orasenii. Este concluzia la care au ajuns participantii la masa rotunda cu tema „Rolul parteneriatului in cresterea accesului populatiei la serviciile de sanatatea reproducerii“, desfasurat ieri la Prefectura Dolj pentru a marca Ziua Mondiala a Sanatatii.


Cei prezenti au aratat ca programul de planificare familiala inceput in anul 2000 a dat roade mai mult in mediul rural. Oamenii de la tara se arata din ce in ce mai interesati de anticonceptionale si educatie sexuala in general. Altfel sta insa situatia in Craiova, unde a trebuit sa fie pusa la cale o intreaga strategie pentru sensibilizarea populatiei. „Populatia nu arata o receptivitate prea mare fata de serviciile de planificare, din diverse motive: lipsa veniturilor, lipsa informatiilor privind existenta serviciilor si mai ales faptul ca ele sunt gratuite, prejudecatile si teama de efecte secundare si, nu in ultimul rând, pentru multi dintre craioveni nevoia de servicii de planificare familiala nu reprezinta o prioritate“, a declarat Roxana Ristea, coordonator regional Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS) Biroul Regional Dolj.


Reprezentanta SECS a spus ca un medic de planificare familiala din Craiova are in medie 200 de consultatii pe luna, un numar care reflecta o adresabilitate scazuta si ca raspunzatori pentru aceasta situatie sunt in mare masura medicii de familie, pentru ca ei ar trebui sa trimita pacienti cabinetelor de planificare. Si aceasta, in conditiile in care reteaua de planificare familiala este destul de slab reprezentata. In Craiova exista doar sase medici, doi asistenti, un psiholog si un biolog si 53 de persoane cu pregatire in domeniu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS