9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalProba de limba româna, ca-n Caragiale

Proba de limba româna, ca-n Caragiale

Rezultatele obtinute de liceeni la prima proba a simularii examenului de bacalaureat, de Limba si literatura româna, au lasat un gust amar reprezentantilor ISJ Dolj. Promovabilitatea este de doar 33,95%.


Notele mici obtinute de elevii doljeni de clasa a XII-a la simularea examenului de bacalaureat – proba de Limba si literatura româna – nu au mai fost intâlnite de foarte mult timp. Dupa centralizarea rezultatelor, doar trei elevi din Dolj au obtinut nota zece la proba scrisa de Limba româna. „Este vorba de un elev de la Colegiul National «Elena Cuza», unul de la Liceul Teoretic Dabuleni si ultimul de la «Carol I»; restul, vai si amar: 151 de elevi au obtinut note de 9 – 9.99, 269 de elevi note de 8 – 8.99, 680 de liceeni note de 5, iar peste 3.343 de elevi nu au obtinut o nota de trecere“, a spus vicepresedintele comisiei judetene de bacalaureat, inspector scolar general adjunct Geanina Chirigiu. Potrivit sursei citate, dupa aceste rezultate, elevii demonstreaza inca o data ca nu sunt interesati de simulari si nu constientizeaza importanta examenului de bacalaureat. „Initial, am crezut ca liceenii sunt mai constiinciosi decât colegii lor mai mici de clasa a VIII-a, care au sustinut simularea Testelor Nationale, dar ne-au demonstrat contrariul. Cert este ca nu sunt preocupati sa invete carte. In mintea lor, planeaza faptul ca, daca la aceste simulari nu fac mare lucru, Ministerul Educatiei, prin Serviciul National de Evaluare, le va da la examenul din vara mult mai usor, dar se insala“, a completat vicepresedintele comisiei de bacalaureat.


„Asta este bataie de joc si ma plictiseste la culme!“


Un lucru inedit chiar si pentru membrii comisiei de evaluare a lucrarilor de Limba si literatura româna a fost faptul ca majoritatea elevilor nu au tratat punctul trei al subiectului. „Majoritatea au trecut cu nepasare peste acest punct; cei care au mai scris câte ceva au facut-o la misto. Cert este ca am gasit doua teze care ne-au dat mare bataie de cap. Una dintre ele apartine unui tânar din Bailesti, care scrie cum se plictiseste el la simulare, cum nu are chef de astfel de examene si, mai mult, incheie cu faptul ca: «am scris cel mai mult din viata mea, doua pagini si jumatate!».


Cealalta lucrare apartine unui licean din Craiova, care isi incepe tratarea subiectului intr-o maniera pertinenta, dar care nu seamana deloc cu cea a unui copil obisnuit. Exprimarea lui seamana mai mult cu cea a unuia de geniu. De fapt, individul se cearta in scris cu profesorii, ministerul sau cu cei care au organizat aceste simulari si le reproseaza faptul ca…«domnilor profesori… sunt un elev obisnuit, dar care nu pot fi de acord cu aceste simulari, care nu au vreo relevanta. In opinia mea, cred ca invatamântul românesc are nevoie de o reforma. Bacalaureatul ar trebui dat diferit, de la un profil la altul, deoarece elevii de la real nu fac atâta româna precum cei de la uman. Asta este bataie de joc si ma plictiseste la culme! Sunt o voce disperata a unui copil»“, a spus Mariana B., profesoara de Limba româna, membra a comisiei judetene de evaluare, citând paragrafe din lucrarea unui elev.


Elevii incearca sa influenteze SNE


Potrivit reprezentantilor comisiei judetene de bacalaureat, a doua proba scrisa a simularilor, aceea de Matematica, risca sa aiba rezultate ca si cea de Limba româna. Din cei 5.923 de elevi inscrisi la aceasta proba, 956 au fost declarati absenti de membrii comisiei. „In total, am avut prezenta de 83,86%. Subiectele elaborate de SNE au respectatat metodologia de examen si au avut grad de dificultate mediu, putându-se obtine relativ usor o nota de cinci“, a precizat vicepresedintele comisiei judetene de bacalaureat, inspector scolar general adjunct Geanina Chirigiu. „Pentru o nota mai mare de sapte, un elev trebuie sa aiba mai multe cunostinte in domeniu. Din dorinta de a influenta SNE, elevii nu prea fac mare lucru la simulare, pentru ca, in vara, ministerul sa le dea subiecte mult mai usoare“, a precizat inspectorul de specialitate, profesor Radu Nicolae.


„Cred ca voi lua o nota de trecere“


Majoritatea elevilor doljeni care au trecut ieri prin emotiile probei de matematica au spus ca subiectele au fost destul de grele, iar daca la examenul din vara vor fi asemanatoare, multi dintre ei vor pica. „Nu am facut prea mare lucru. Cred ca voi lua o nota de trecere. Mai mult am facut la româna. De copiat am fi putut, dar nu am avut de unde. Nici colegii mei nu au facut mare lucru. Daca o tinem tot asa, picam pe capete“, a spus Bogdan, elev in clasa a XII-a. De aceeasi parere cu acesta a fost si un adolescent de clasa a XII-a, Eugen Durac, de la Seminarul Teologic din Mofleni: „Am facut cât am stiut. Restul… pauza. Subiectele au fost destul de grele“. Altii, putin mai norocosi, au spus ca in colegiul lor are loc vizita unor italieni si „nu are rost sa mai trecem pe la simulare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII