25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPopriri pe pensiile vârstnicilor pentru recuperarea datoriilor

Popriri pe pensiile vârstnicilor pentru recuperarea datoriilor

Zeci de batrâni au imprumutat bani de la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Craiova si nu i-au mai putut inapoia. Reprezentantii CARP Dolj au solicitat angajatilor Casei Judetene de Pensii Dolj poprire pe pensiile acestora, pâna la recuperarea banilor.


Imprumuturile la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor (CARP) Craiova au devenit pentru majoritatea vârstnicilor singura modalitate de a scapa de datorii. Numai de la inceputul acestui an si pâna la sfârsitul lunii martie, aproximativ 1.500 de pensionari doljeni au apelat la imprumuturile CARP. Valoarea totala a banilor imprumutati catre acestia depaseste deja noua miliarde de lei.


Poprire de la a patra rata neachitata


Reprezentantii CARP Craiova sunt constienti de saracia in care traiesc pensionarii, insa singura solutie pentru recuperarea banilor este oprirea unor rate lunare din pensie pâna la recuperarea banilor. „Multi dintre ei, foarte saraci, au solicitat imprumuturi de doar doua-trei milioane de lei; altii, au cerut sapte milioane. In principal, oamenii au cerut bani pentru a-si achita intretinerea in lunile de iarna, care a depasit doua-trei milioane de lei, bani pe care nu aveau posibilitate sa ii plateasca. Avem insa si cazuri când vârstnicii au imprumutat 15-20 de milioane de lei. Este suficient sa nu plateasca o rata lunara la timp, pentru ca automat se ingreuneaza cu datoriile si nu le mai pot face fata. Ii intelegem in ce situatie grea se afla, de obicei asteptam doua-trei luni pâna le trimitem instiintare acasa, sa vina sa isi plateasca datoriile. Multi dintre ei vin intr-adevar, se scuza si platesc esalonat; altii nu mai calca pe la noi si suntem astfel nevoiti sa actionam pentru a recupera debitele. De obicei, de la a patra rata lunara neachitata ii anuntam ca le vom face proprire pe pensie“, a mentionat Ion Viesanu, presedintele CARP Dolj.


In aceasta situatie, doar in acest an, se afla 14 batrâni, iar anul trecut au existat 42 de cazuri. Primind acasa aceste instiintari, vârstnicii constienti ca nu au posibilitate sa plateasca altfel ratele lunare sunt de acord ca o parte din valoarea pensiei sa le fie automat oprita pentru a achita imprumutul. Reprezentantii CARP Craiova apeleaza atunci la serviciile reprezentantilor CJP Dolj, care automat, luna de luna, opresc o treime din valoarea totala a pensiei pentru a-i acorda casei de ajutor reciproc.


„Daca imi opresc pensia, voi muri pur si simplu de foame…“


Una dintre pensionarele care a imprumutat bani de la CARP Craiova se numeste Maria C., in vârsta de 69 de ani. Batrâna a luat un imprumut de cinci milioane de lei pentru a-si achita intretinerea pe luna decembrie si alte utilitati restante. Nu a mai avut insa posibilitatea sa plateasca timp de trei luni rata imprumutului: „Am venit astazi special la sediul casei de ajutor ca sa intru in audienta, sa intreb ce pot sa fac. Am primit instiintare acasa ca imi vor face proprire pe pensie, dar vreau sa ii rog sa ma lase sa achit eu cât pot in fiecare luna. Daca imi opresc pensia, nu mai am din ce sa traiesc, voi muri pur si simplu de foame. Primesc lunar doar 2,6 milioane de lei, dupa 35 de ani vechime“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS