20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalViolenta din scoli, dezbatuta la Craiova

Violenta din scoli, dezbatuta la Craiova

Centrul de Mediere din Craiova a gazduit timp de doua zile (1-2 aprilie) seminarul cu tema „Medierea, modalitate de solutionare a conflictelor in scoala“.


Dascalii doljeni au invatat in cadrul unui seminar, desfasurat la Craiova, timp de doua zile, cum sa rezolve situatiile de criza ale elevilor. Având tema „Medierea, modalitate de solutionare a conflictelor in scoala“, actiunea a fost organizata de Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj, Casa Corpului Didactic (CCD) Dolj si Ministerul Justitiei, cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite ale Americii, si a avut ca principali „interlocutori“ profesorii diriginti, psihologii si consilierii scolari din unitatile de invatamânt craiovene. Pentru o si mai buna intelegere a cauzelor care declanseaza „violenta si conflictele dintre elevi“, atât din scoli, cât si din afara acestora, seminarul a fost moderat de oameni de specialitate, respectiv avocat-mediator Luminita Trifan si Mariana Belbita.


Dascalii doljeni, pregatiti pentru situatiile de criza ale elevilor


Participantii la seminar au fost „instruiti“ de specialistii mediatori cum sa le vorbeasca elevilor, tinerilor, care trec prin perioada adolescentei, cum sa-i stimuleze sa invete mai bine si chiar ce sfaturi sa le dea. Potrivit reprezentantilor Centrului de Mediere, una dintre cele mai importante cauze ale situatiilor de criza manifestate de elevi se refera la dorinta lor de independenta. Astfel, elevul incepe sa nu mai tina cont de opiniile parintilor sau ale profesorilor in cele mai marunte situatii, de pilda in alegerea tinutei; adolescentul nu mai respecta orele de program impuse de parinti si este posibil chiar sa lipseasca de la scoala, pentru ca in acest timp sa se plimbe prin oras. Astfel apare si asa-numita „revolta impotriva adultilor“, alta caracteristica a adolescentilor. Curiozitatea si atractia spre consumul de alcool, tutun sau droguri sunt de asemenea trasaturi ale elevilor aflati la vârsta adolescentei.


Si studentii vor fi instruiti


Reprezentantii Centrului de Mediere Craiova au anuntat ca, la sfârsitul acestei saptamâni (8 si 9 aprilie – n.r.), la sediul institutiei amintite va avea loc un curs de „mediere a conflictelor“ si pentru studenti. „Cursul va fi tinut de oamenii de specialitate ai centrului si va avea ca principale obiective medierea conflictelor dintre studenti, educarea generatiei tinere in spirit civic, cât si metodele de evitare a unor posibile acte de violenta sau conflicte. La curs vor participa 30 de studenti, selectati pe baza unor chestionare, ce vor fi inmânate in aceste zile“, a spus dr. ing. Andy Dunoiu, sef departament in cadrul Asociatiei pentru Reforme Democratice si Integrare Europeana. Potrivit sursei citate, acest seminar reprezinta o premiera pentru Craiova, iar la finalul lui „cursantii“ vor primi din partea mediatorilor un atestat de mediere a conflictelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII