20.7 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalMina Aninoasa poate deveni muzeu

Mina Aninoasa poate deveni muzeu

Mina din orasul Aninoasa, aflata intr-un proces de inchidere si ecologizare, ar putea deveni, gratie unor idei curajoase ale autoritatilor locale, Muzeul mineritului din România, acesta fiind si un proiect de viitor pentru turism. Deocamdata se stie doar ca banii ar putea sa vina de la Banca Mondiala, dupa ce mai multi reprezentanti ai acestui for au fost de mai multe ori la Aninoasa, iar planurile celor care fac acum proiectul vizeaza chiar realizarea unui parc de distractii. „Aceasta mina ar putea vorbi despre istoria mineritului din 1885 si pâna in 2006, data la care se va inchide oficial. Putem aduce aici utilaje si dovezi ale existentei exploatarii zacamântului de carbune din intreaga tara, iar pe acest criteriu sa promovam turismul“, a spus Ilie Botgros, primarul orasului Aninoasa.


Planurile mai prevad si realizarea unui parc de distractii, cu intrarea de pe Defileul Jiului, acolo unde deja se face un baraj si unde, pe viitor, sunt prevazute sa se realizeze mai multe casute de vacanta. Lucrarile se pot extinde, spun cei care au venit cu aceste idei, pâna la transformarea mai multor cladiri in locuri de joaca, cu piste de bicicleta sau bazine de inot.


Discutiile despre realizarea acestui proiect au inceput din anul 2004 si anul trecut, reprezentantii Bancii Mondiale din Washington au venit chiar la Aninoasa, unde au si discutat despre realizarea Muzeului mineritului din România, in perimetrul unde chiar a functionat o mina, altul decât cel existent acum la Petrosani.


In plus, planurile turistice de relansare economica a orasului mai prevad si construirea unor noi pârtii de schi, cu instalatii de transport pe cablu, toate urmând sa fie finantate de Banca Mondiala, dupa ce proiectul va fi declarat eligibil.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS