14.4 C
Craiova
luni, 13 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalAngajatii de la Muzeul Olteniei vor sporuri salariale

Angajatii de la Muzeul Olteniei vor sporuri salariale

Angajatii de la Muzeul Olteniei vor sa dea in judecata Consiliul Judetean (CJ) Dolj deoarece nu primesc sporuri de confidentialitate si stabilitate.


Conform Legii nr. 12/2006, legea muzeelor si colectiilor publice, personalul din cadrul muzeelor trebuie sa beneficize de unele sporuri, cum ar fi spor de confidentialitate de 15% din salariul de baza, pentru angajatii care lucreaza cu bunuri clasate in categoria Tezaur, spor de stabilitate de 10% din salariul de baza pentru angajatii cu o vechime neintrerupta de zece ani in cadrul muzeului si 15% spor de toxicitate pentru angajatii care lucreaza in depozite, laboratoare, ateliere de conservare si restaurare si in santiere arheologice. Pentru ca bugetul de venituri si cheltuieli al CJ Dolj pe anul 2006 a fost aprobat inaintea publicarii actului normativ in Monitorul Oficial, angajatii nu-si pot primi sporurile decât dupa rectificarea bugetara. „Cu toate ca la data aparitiei legii, in bugetul de venituri si cheltuieli nu erau prevazute astfel de sporuri, sindicalistii nu admit ca acestea sa se acorde la rectificarea bugetului, ci de la data aparitiei legii. In caz contrar vom actiona in instanta si vom organiza actiuni sindicale stradale“, a explicat Marilena Didu, presedintele CSDR Dolj.


Zeci de milioane pentru sporuri de stabilitate


Directorul Muzeului Olteniei, Mihai Fifor, a declarat ca in prezent angajatii sai primesc spor de toxicitate si ca are nevoie de bani numai pentru personalul care trebuie sa primeasca spor de stabilitate. „Pentru Muzeul Olteniei nu este nevoie decât de bani pentru angajatii care lucreaza de zece ani aici, deoarece sporurile de toxicitate au fost prevazute in bugetul nostru, iar spor de confidentialitate nu putem sa dam deoarece nu lucram cu bunuri clasate. Am facut demersuri catre CJ Dolj si am stabilit lista cu numarul de angajati care trebuie sa primeasca spor de stabilitate. Avem nevoie doar de câteva zeci de milioane pe care consiliul poate sa le aloce din fondul de rezerva sau la rectificarea bugetara din vara“, a spus Mihai Fifor. Autoritatile judetene incearca sa gaseasca o solutie pentru angajatii de la Muzeul Olteniei, care lucreaza de zece ani, deoarece vor sa ii pastreze cât mai mult timp in institutie. „Vom studia toate caile legale pentru rezolvarea problemei acestor oameni care au in general salarii foarte mici si care dispar unul câte unul din administratie. Stim ca pentru ei aceste sporuri sunt foarte importante si de aceea sunt convins ca juristii nostri vor gasi in cel mai scurt timp o solutie care sa convina ambelor parti“, a precizat Ion Prioteasa, presedintele CJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS