17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjNinel Potirca, trimis in judecata

Ninel Potirca, trimis in judecata

Afaceristul gorjean de etnie roma, Ninel-Constantin Potirca, a fost trimis in judecata de Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Antidrog (DIICOT) Gorj, pentru o evaziune fiscala in valoare de un milion de euro.


Anchetatorii au constatat ca omul de afaceri Ninel-Constantin Potirca, administrator la societatea LUMETAL SRL, a prejudiciat statul cu suma de 35,5 miliarde de lei, din care 26,4 miliarde de lei reprezinta impozit pe profit neplatit la buget, iar noua miliarde de lei TVA returnat in mod ilegal. Procurorii au stabilit in rechizitoriu ca modul de operare al afaceristului de etnie roma a fost urmatorul: „Ninel-Constantin Potirca a infiintat mai multe societati: SIATRA SRL, DEMRAX COM SRL si SC LUMETAL SRL, el fiind administratorul «de facto», chiar daca in calitate de administrator au mai fost si alte persoane, Tanase Potirca la societatea SIATRA si Nicolita Nica la DEMRAX. Operatiunile comerciale se efectuau, de regula, intre aceste societati, de cele mai multe ori numai prin miscarea documentelor, nu si a marfurilor. Societatile au fost aduse, pe rând, cu intentie in stare de faliment, functionala fiind in prezent doar LUMETAL. Contabilitatea celor trei firme era tinuta de invinuita Gabriela Luca, iar aceasta executa intocmai cele dispuse de Ninel-Constantin Potirca, desi stia ca incalca legea“. Toate cele trei societati au ca obiect de activitate achizitionarea, depozitarea si prelucrarea fierului vechi.


Pe lânga Ninel-Contantin Potirca, DIICOT Gorj a mai dispus trimiterea in judecata a Gabrielei Luca, in calitate de contabil la firmele lui Potârca, si a Nicolitei Nica, administrator la DEMRAX SRL. Gabriela Luca a fost gasita vinovata de catre procurori pentru complicitate la evaziune fiscala si infractiuni la legea contabilitatii, iar Nicolita Nica a fost trimisa in fata instantei de judecata pentru fals in declaratii si complicitate la evaziune fiscala.


Sechestru pe un teren si o cladire


In cazul lui Ninel-Constantin Potirca, procurorii au constatat ca acesta a stabilit cu rea-credinta impozite si taxe la operatiunile comerciale pe care le-a efectuat in mod formal, pentru a obtine compensari de impozite datorate bugetului consolidat al statului, evidentiind in actele contabile cheltuieli nereale. In plus, el a instigat-o pe contabila societatii, Gabriela Luca, sa efectueze inregistrari inexacte si sa completeze acte false. Aceasta se face vinovata de faptul ca a inregistrat, in evidenta contabila, operatiuni ce au diminuat obligatiile de plata la bugetul de stat si a intocmit documente contabile false, ce au avut drept consecinte juridice marirea nejustificata a cheltuielilor societatii si compensari ilegale de TVA.


Operatiuni financiare ilegale


Ancheta penala a inceput la jumatatea anului trecut, in urma unei sesizari facute de Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Gorj, prin care erau semnalate o serie de operatiuni financiare dubioase cu scopul sustragerii de la plata obligatiilor catre bugetul stat. Una dintre aceste tranzactii descoperite de inspectorii fiscali s-a derulat in anul 2003. LUMETAL, administrata de Ninel Potirca, inregistreaza in contabilitate o factura fiscala emisa de firma DEMRAX, controlata tot de Potirca, in valoare de 10,7 miliarde de lei, prin care aceasta din urma vinde catre LUMETAL un teren si un imobil. Numai ca in contractul de vânzare-cumparare autentificat notarial apare un pret mult mai mic, de 2,2 miliarde de lei. Alta tranzactie considerata ilegala s-a desfasurat intre firma UTON SA din Onesti si LUMETAL. Anchetatorii au constatat ca UTON a vândut catre LUMETAL mai multe active, printre care o remiza de locomotive si o suprafata de teren, in schimbul sumei de cinci miliarde de lei. Banii au fost platiti, cu toate ca firma din judetul Bacau facuse o notificare de reziliere a contractului. Prin aceasta operatiune, considera inspectorii fiscali, s-a facut o deducere de TVA de 950 de milioane de lei. De asemenea, in perioada iulie-decembrie 2004 s-au inregistrat in contabilitatea LUMETAL cheltuieli cu marfurile in suma de 105 miliarde de lei, reprezentând marfuri achizitionate de la SIATRA PROD, firma administrata de fratele lui Ninel-Constantin, respectiv Tanase Potirca. Organele de control si procurorii au considerat ca toate aceste aprovizionari s-au facut cu incalcarea prevederilor legale si au urmarit doar scaderea de la plata impozitului pe profit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS