10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjPsihopedagogie cu certificate false

Psihopedagogie cu certificate false

O ancheta a politiei pornita de la câteva sesizari a scos la iveala mai multe falsuri in acte comise de conducerea Colegiului Pedagogic din Târgu Jiu, institutie care functioneaza pe lânga Universitatea „Constantin Brâncusi“.


Politistii si procurorii gorjeni au descoperit recent câteva certificate de psihopedagogie false emise de Colegiul Pedagogic din Târgu Jiu.


Actele au fost folosite de persoane care activeaza in sistemul de invatamânt preuniversitar, profesorii fiind retribuiti in baza certificatelor respective. Din primele cercetari efectuate s-a stabilit ca peste 70 de persoane ar fi intrat in posesia certificatelor false, unele dintre acestea chiar fara a se prezenta la vreun curs, ci doar achitând o taxa.


Angajatii Inspectoratului de Politie al Judetului Gorj au si ridicat zilele trecute o parte din documentele gasite la sediul Colegiului Pedagogic din Târgu Jiu, pentru a se stabili cu exactitate numarul actelor false emise pentru angajatii din invatamânt.


Interesant este ca o parte din documentele care trebuia arhivate si depozitate nu se mai regasesc la sediul institutiei amintite.


Fostul director, din nou in fata procurorilor


Gheorghe Emil Mota, seful Parchetului de pe lânga Tribunalul Gorj, a spus ca toate certificatele de psihopedagogie false au fost si sunt inca folosite. In ciuda faptului ca sunt nule, beneficiarii au avut parte de toate drepturile legale care le reveneau posesorilor de astfel de acte. „Deocamdata este vorba de peste 70 de persoane. Documentele au fost emise fara participare la cursuri, fara a absolvi vreo forma de curs sau invatamânt. Sunt acte ce poarta antetul Universitatii din Târgu Jiu. Noi ne-am sesizat din anumite surse si avem informatii ca toate certificatele au fost folosite si sunt in continuare folosite. Toate au fost emise in perioada 2002 – 2004. Este cercetata conducerea Colegiului, in prezent trimisa in judecata, tot de catre Parchetul de pe lânga Tribunalul Gorj“, a afirmat prim-procurorul Gheorghe Emil Mota.


Titular la Scoala Ajutatoare


Primele semne de indoiala privind autenticitatea certificatelor de psihopedagogie le-au avut angajatii Inspectoratului Scolar Judetean Gorj. Acestia au sesizat ca un cadru didactic folosise actul cu pricina pentru a se titulariza la Scoala Ajutatoare din Târgu Jiu. Adrian Gorun, rectorul Universitatii „Constantin Brâncusi“ din Târgu Jiu, a declarat ca numarul persoanelor care au beneficiat de certificate este mult mai mare decât cel stabilit in prezent. „Au fost emise certificate de psihopedagogie false de catre institutie. Cineva chiar s-a titularizat la Scoala Ajutatoare, in baza unui astfel de certificat. Noi aveam calificare la Colegiu, dar nu era psihopedagogie. Alte universitati au astfel de specializari. Au mers cu aceste adeverinte la inspectoratul scolar. Unii au primit din 2002 diferente salariale ca si calificati. Oamenii nu au nici o vina – cine le-a eliberat… Este eliberat de o autoritate, iar legalitatea unui astfel de act se prezuma. O sa verificam toate actele de studii si toate cataloagele. Au semnat multi tot felul de acte. Este greu de crezut ce s-a putut face in anumite cazuri“, a precizat Adrian Gorun, rectorul Universitatii „Constantin Brâncusi“ din Târgu Jiu.


Caralicea, judecat deja pentru fals


Gheorghe Caralicea Marculescu, directorul Colegiului Pedagogic de pe lânga Universitatea „Constantin Brâncusi“ din Târgu Jiu, a fost trimis in judecata pentru savârsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, fals si uz de fals. Prim-procurorul Gheorghe Emil Mota, seful Parchetului de pe lânga Tribunalul Gorj, a declarat ca prejudiciul in acest dosar este de aproape 18.000 de dolari. Banii au fost incasati, fara respectarea legislatiei, de la peste 260 de persoane, sumele reprezentând taxe pentru modulul pedagogic si alte materiale de uz didactic. Procesul se afla pe rol la Tribunalul Gorj, pâna in prezent fiind audiate aproape 100 de persoane, din cele 260 citate in acest dosar. Fost presedinte al Organizatiei Judetene a Partidului Umanist Român, Caralicea a fost demis pentru rezultate slabe la ultimele alegeri locale, fiind numit recent de Gigi Becali sef al PNG Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU