Pistol, pulan, „bratari“ si bicicleta – cam la atât se rezuma dotarea politistilor din mediul rural, cu câteva luni inainte de aderarea României la UE.
Mai sunt doar câteva luni pâna la aderarea României la Uniunea Europeana. Cu toate acestea, Politia Româna ar avea nevoie de zeci de ani ca sa ajunga din urma, cel putin ca dotari, institutiile similare din tarile vestice. Asta pentru ca la posturile de politie rurale dotarea politistilor nu a avansat in ultimele decenii. In judetul Dolj, cel putin, singurele diferente fata de situatia militienilor de la tara din anii ’50 – ’60 ar fi, in privinta dotarilor, instalarea la toate posturile de politie a unor posturi telefonice directe (nu prin centrala) si bicicletele cu sirena si girofar (primite anul trecut).
„Din nefericire, la posturile de politie exista in prezent doar dotarile minime ale politistilor: pistol, baston, catuse. Cam atât. Birourile si scaunele sunt, in unele cazuri, vechi de zeci de ani. La fel sunt si masinile de scris, asta ca sa nu spun ca unele dintre ele nici nu mai functioneaza. In prezent, toate posturile de politie au telefon direct. Mai mult de jumatate au insa accesul restrictionat pentru apelarea in afara judetului sau pe mobil“, a precizat comisarul Nicusor Badea, adjunctul sefului Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Dolj.
Ni-no, ni-no pe doua roti
Pâna una-alta, „vârful“ dotarilor pentru politistii doljeni din mediul rural sunt cele 104 biciclete pe care le-au primit acum un an. Acestea sunt dotate cu schimbatoare cu 18 viteze, retrovizoare, far cu dinam, ba chiar si semnalizare stânga/dreapta si stop pe frâna, plus inscriptiile POLITIA si hilarele sisteme electronice „speciale“ – sirena cu patru tonuri si girofar cu leduri. In fata ghidon au prins un fel de cos, pentru ca politistul-biciclist sa aiba unde sa-si puna clasica mapa.
Pentru ca agentii sa nu ramâna fara noile lor vehicule, care au costat aproximativ cinci milioane bucata, bicicletele au in dotare si un lant antifurt, cu care oamenii legii sa-si „priponeasca“ vehiculele de serviciu de pomi, stâlpi sau garduri. Conducerea Politiei Române a decis ca lanturile antifurt sa se inchida cu cheie si nu cu o yala cu cifru, pentru a preintâmpina situatiile nedorite in care politistii isi vor lasa bicicletele legate de vreun pom si vor pleca pe jos, pentru ca au… uitat cifrul.
Bicicletele se dovedesc doar in mica masura folositoare. Prind bine atunci când agentii de politie bat satele pentru a discuta cu oamenii sau pentru a face verificari de rutina. Daca trebuie insa sa se deplaseze la un caz grav (o incaierare ori chiar o crima), este nevoie de cel putin doi politisti care sa se prezinte la fata locului. Or, doi agenti este greu de crezut ca se vor deplasa pe o singura bicicleta intr-o asemenea situatie. Mai degraba prefera sa mearga cu autoturismele personale. Daca au…
Masinile Renault Chamade au motoare de… Dacia
Inspectoratul General al Politiei Române (IGPR) are in intentie inca de anul trecut achizitionarea a 5.000 de autoturisme Dacia Logan. Pâna acum insa, nici una dintre aceste masini n-a ajuns in Dolj. „Nu s-a stabilit pâna in prezent câte asemenea autoturisme vom primi. Am solicitat insa circa 120 de Loganuri, pe care speram sa le primim cât mai curând. Acestea nu vor fi repartizate insa posturilor de politie rurale, ci in primul rând vor inlocui autoturismele din dotarea IPJ Dolj care si-au indeplinit ori sunt aproape sa-si indeplineasca norma de casare. Spre exemplu, masinile Renault Chamade care au intrat in 1991 in dotarea Politiei Rutiere au toate, in prezent, motoare de Dacie“, a mentionat adjunctul sefului IPJ Dolj.
Altfel spus, chiar si in cazul in care politia doljeana va primi cele 120 de Loganuri solicitate, acestea tot nu vor ajunge la posturile de politie din comune. Doar in masura in care unele dintre hârburile inlocuite de Loganuri vor mai fi in stare sa se tina pe roti, ar fi sanse ca dintre acestea sa ajunga si in mediul rural.
N-au masini de scris, dar primesc computere
Ultima gaselnita a IGPR o reprezinta dotarea tuturor posturilor de politie din mediul rural cu… calculatoare, iar asta inainte de sfârsitul acestui an. Computerele de ultima generatie, dotate cu imprimanta si legate intr-o retea de intranet ar fi o mare reusita. Spre exemplu, politistii ar putea intra in timp util in posesia unor date si fotografii ale persoanelor urmarite sau disparute, fara sa mai fie nevoiti sa bata drumul pâna „la judet“ pentru asta. Necazul este ca majoritatea agentilor nu prea stiu nici macar sa porneasca un computer. „Având in vedere perspectiva dotarii posturilor de politie cu computere, am inceput un program de instruire a cadrelor pentru utilizarea calculatoarelor“, a precizat comisarul Badea.
Tragând linie, putem concluziona ca situatia politistilor din mediul rural nu este prea buna. Mai sunt câteva luni pâna la aderare, iar politistii români stau tot mai prost la capitolul dotari. Le-a mai ramas doar sa se uite la filmele politiste de la televizor si sa suspine…
Lipsesc locuintele de serviciu
Conform reglementarilor interne, fiecare post de politie ar trebui sa dispuna si de o locuinta de serviciu pentru seful de post. Din nefericire, in Dolj, posturi de politie precum Tuglui, Talpas, Almaj ori Plesoi nu dispun de o asemenea locuinta de serviciu.