9.5 C
Craiova
luni, 12 mai, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljMorfina se va putea elibera gratuit de la farmacie

Morfina se va putea elibera gratuit de la farmacie

Peste cinci luni, toti medicii cu aviz de libera practica (inclusiv medicii de familie) vor putea prescrie opiacee si toate farmaciile cu autorizatie vor putea sa le elibereze opiacee, potrivit noii legi privind regimul juridic al plantelor, substantelor stupefiante si psihotrope. Legea a fost promulgata si urmeaza sa fie publicata zilele urmatoare in Monitorul Oficial.


Pentru a putea elibera astfel de medicamente, medicii vor urma un curs de pregatire de trei zile, la sfârsitul caruia vor obtine un cod care va fi trecut pe reteta si in baza caruia vor fi eliberate substantele opiacee, precum morfina orala. „Eliberarea preparatelor, inclusiv de morfina, se va face pe baza unui formular special de reteta cu timbru sec. Asa se eliberau si pâna acum, insa in baza unei legi din 1969. Intre timp, gama de medicamente s-a diversificat, astfel ca a fost nevoie si de o modificare legislativa“, a declarat Elena Calin, presedinta Colegiului Farmacistilor Dolj.


Noutatea pe care o aduce noua lege se refera la regimul de eliberare al morfinei pe Programul National de Oncologie. Potrivit Elenei Calin, morfina va putea fi procurata in mod gratuit si din farmaciile cu circuit deschis, nu doar din farmaciile spitalelor, asemanator cu modul de eliberare al medicamentelor pentru diabet.


Ce sunt opiaceele


Opiaceele reduc durerea si in doze mari induc somnul. Din aceasta categorie fac parte opiul, morfina, codeina si heroina, care este un narcotic derivat din morfina. Petidina si metadona sunt droguri sintetice, care actioneaza asemanator morfinei. Opiul se extrage din capsula macului opiaceu (Papaver somniferum). Consumul de opiu este cunoscut in Asia de mii de ani, dar fumatul de opiu a aparut in China numai dupa ce a fost introdus tutunul. Morfina a fost izolata din opiu la inceputul secolului al XIX-lea si a fost denumita dupa zeul grec al somnului, Morpheus.


Narcoticele, in mod special morfina, s-au dovedit a fi foarte folositoare pentru efectele lor analgezice si anestezice.


Dependenta


Principalul efect secundar al narcoticelor este acela ca produc o dependenta fizica intensa. Acest lucru duce la dorinta de a utiliza drogul permanent. Au fost facute cercetari pentru descoperirea unui anestezic mai sigur, care nu duce la dependenta si ca urmare au fost descoperite metadona si petidina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS