13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPrimarii si autoritatile se incurca in calcule

Primarii si autoritatile se incurca in calcule

Centralizarea pagubelor provocate de inundatiile din aceasta luna da mari batai de cap autoritatilor judetene. Numaratoarea caselor afectate merge greu, se mai incurca cifrele, iar 11 primari nu au trimis nici dupa o saptamâna fisele inundatiilor.


Din cele 77 de localitati afectate de inundatii, primarii din Bailesti, Bratovoiesti, Carpen, Cosoveni, Lipov, Malu Mare, Rojiste, Teslui, Unirea, Leu, Ghidici au uitat sa completeze fisele care pot aduce bani pentru sinistrati. Primarii „intârziati“ sustin ca ei au trimis rapoartele care poate s-au pierdut pe drum sau prin prefectura. „Avem deja opt zile de când am trimis raportul pentru ca eu sunt un primar documentat si nu stau cu mâinile in sân când vin inundatiile. Poate angajatii din prefectura au ratacit rapoartele sau nu si-au informat corect sefii“, a explicat Dumitru Ilie, primarul comunei Cosoveni. Daca acesta este sigur ca a trimis raportul, Iulian Florea, primarul de la Teslui, are unele incertitudini in aceasta privinta: „Este posibil sa-l fi trimis secretarul, dar nu sunt sigur. Eu stiu ca am completat ceva, dar nu stiu ce. O sa ma interesez de acest lucru“. Primarul comunei Malu Mare, Alexandru Dicu, nu vrea insa sa stie nimic de raportul privind inundatiile. „Eu nu comentez si nu ma intereseaza nici un raport. Este treaba mea daca l-am trimis sau nu“, a precizat Alexandru Dicu. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a declarat ca deocamdata vrea sa stie motivele pentru care acesti primari nu au completat la timp rapoartele. „Astept sa vina sa le predea o data si dupa aceea vom analiza cauzele reale ale acestor amânari. Oricum, eu nu las la latitudinea primarilor evaluarea pagubelor si am sa vad ce masuri vom lua“, a precizat prefectul.


Raportul final mai are de asteptat


In urma solicitarii Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT), Prefectura Dolj a trimis un raport preliminar in care au fost trecute 178 de locuinte afectate de inundatii si de alunecari din 19 localitati doljene. Autoritatile par insa sa se fi incurcat in calcule, deoarece pe un centralizator facut dupa rapoartele primarilor si ale comisiilor judetene figurau 183 de case si nu 178, câte au fost trecute in raportul oficial trimis catre guvern. Prefectul Giugea a declarat ca pe centralizator este doar o greseala de calcul. „Cifra exacta a caselor afectate de inundatii este aceea de pe centralizatorul preliminar trimis la MTCT. In functie de datele pe care le vom mai primi din teritoriu, vom alcatui si raportul final la care vom adauga si cele 387 de locuinte afectate de precipitatii, umiditate sau cresterea nivelului pânzei freatice, dintre care 210 necesita reconstructie si 177 consolidare“, a explicat Giugea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU