19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAlesii doljeni chiulesc de la controlul averilor

Alesii doljeni chiulesc de la controlul averilor

Controlul averilor nu pare o tema prea interesanta pentru parlamentarii doljeni, care au lipsit in masa de la intâlnirea având acest subiect organizata ieri de Asociatia Pro Democratia.


Cu toate ca in parlament au fost inaintate pâna acum sapte proiecte legislative apartinând tuturor partidelor, la dezbaterea organizata de Asociatia Pro Democratia din Craiova având ca tema controlul averilor, parlamentarii doljeni au lipsit in masa, indiferent de culoarea politica. Singurii care au onorat cu prezenta au fost senatorul Mario Ovidiu Oprea, presedintele PNL Dolj, si deputata peremista Lia Olguta Vasilescu. Acestia au sustinut la unison faptul ca nu exista nici o scuza pentru absentele colegilor de parlament.


Fiecare partid cu proiectul lui


In cadrul dezbaterii publice, atât reprezentantul Ministerului Justitiei, cât si ceilalti participanti au cazut de acord ca deocamdata legea nu ofera prea multe posibilitati in ceea ce priveste controlul averilor. Procurorul Cristian Anghel, delegat al Ministerului Justitiei, a declarat ca organismele infiintate in acest scop nu sunt deocamdata operationale si nu lucreaza in mod eficient. „Toata lumea este constienta de acest fapt pentru ca nu poti sa stai intr-o sala si sa verifici cuiva averea. De aceea este nevoie de infiintarea unei autoritati formate din specialisti care sa stie cum se face acest lucru. Nu numai ca legea este asa cum este, dar din 2003 si pâna acum nu este posibil sa nu exista preocupare pentru institutionalizarea conflictului de interese“, a spus procurorul Anghel. In acest sens, exista sapte proiecte de lege care reglementeaza controlul averilor si care vor fi, cel mai probabil, comasate intr-un proiect comun, sustinut de toate partidele.


„Ii donez jumatatea din centru cu acte la notariat“


Pentru ca fusese anuntata ca la intâlnire urmeaza sa participe si senatorul Radu Berceanu, deputata peremista Lia Olguta Vasilescu a tinut sa profite de ocazie si a venit „inarmata“ pentru subiectul legat de controlul averilor. Aceasta a aratat participantilor la dezbatere un articol de presa legat de averea senatorului democrat Radu Berceanu. „Am vazut cazul Adrian Nastase si cel al lui Dinu Patriciu, insa nu am vazut nici un fruntas al PD-ului luat la rost. Recent am aflat dintr-un articol ca senatorul Radu Berceanu detine jumatate din centrul Craiovei si cele mai importante hoteluri din oras. Aflam ca acesta a obligat unii actionari sa vânda actiunile unor interpusi si chiar recunoaste ca a falsificat declaratia de avere pentru ca nu a stiut cum sa treaca acolo faptul ca a devenit proprietar prin interpusi. Eu nu spun ca este vinovat, dar voi face o cerere oficiala la organele statului pentru controlarea averii sale“, a declarat deputata Lia Olguta Vasilescu.


Contactat telefonic, senatorul Berceanu a declarat ca averea pe care o detine in prezent este rezultatul faptului ca s-a apucat de afaceri imediat dupa revolutie. „Daca Lia Vasilescu doreste sa sesizeze ceva, eu ii urez succes. Cât despre jumatatea de centru pe care eu as detine-o in Craiova, i-o donez cu acte la notariat. Daca se intreaba cum de am facut atâta avere, trebuie sa stie ca pentru asta trebuia sa se apuce de afaceri inca din 1990. Eu mi-am facut atunci o firma de productie care merge bine“, a declarat senatorul Berceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII