22.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimaria taie din cascavalul regiilor si serviciilor

Primaria taie din cascavalul regiilor si serviciilor

Regiile, serviciile si institutiile care inchiriaza bunuri din domeniul public ar putea fi obligate sa vireze 50% din sumele obtinute catre bugetul local.


Consilierii craioveni vor cu orice pret, in acest an, sa aduca mai multe venituri la bugetul local. Astfel, in sedinta de la sfârsitul lunii martie se vor pronunta asupra initiativei de a incasa 50% din chiria perceputa de regii, servicii si institutii publice care inchiriaza bunuri din domeniul public. Cel mai afectat de adoptarea acestei decizii ar fi Serviciul de Administratie a Pietelor si Târgurilor, al carui buget se bazeaza in mare parte pe acest gen de chirii.


„Veniturile totale sunt de aproximativ 50 de miliarde de lei, dintre care din chirii 16 miliarde de lei. Daca s-ar accepta perceperea taxei de 50%, atunci ar trebui sa vireze, catre primarie, vreo opt miliarde de lei. Sunt de parere sa dea cel mult 20%, pentru a mai ramâne si ei cu ceva bani“, a precizat viceprimarul Sorin Iordache, cel care coordoneaza activitatea acestui serviciu.


Stop la investitii in piete


In cazul in care consilierii vor adopta perceperea acestui procent, orice investitii in piete ar fi blocate, din lipsa de bani. In aceasta situatie, primaria s-ar invârti intr-un cerc vicios, deoarece ar fi nevoita ca, la rândul ei, sa aloce bani de la bugetul local tocmai pentru modernizarea pietelor. „Aceste schimbari presupun implicit si modificarea bugetelor de venituri si cheltuieli atât la piete, cât si la primarie. Va fi o modalitate prin care se vor amâna din nou investitiile“, a continuat Iordache. Acestea au mai fost paralizate si in primele luni ale acestui an, când consilierii au refuzat cu inversunare sa adopte bugetul serviciului.


Daca propunerea va primi avizul consiliului local la sfârsitul lui martie, trebuie asteptat avizul din partea Prefecturii Dolj. In luna aprilie ar urma intocmirea noului buget de venituri si cheltuieli care ar putea fi aprobat in sedinta CL din aceeasi luna. In aceasta situatie, craiovenii se pot astepta sa se miste ceva abia la inceputul verii.


„Noi ne facusem planul de investitii pe o anumita suma. Nu ne asteptam la aceasta micsorare. Speram insa sa incepem lucrarile la piata din Lapus, care ne costa 14 miliarde de lei“, a spus Gheorghe Calinoiu, directorul serviciului.


Regiile, vizate de consilieri


In aceeasi categorie cu Serviciul de Administratie a Pietelor si Târgurilor este inclusa si Regia Autonoma de Administrare a Domeniului Public si Fondului Locativ (RAADPFL). Directorul Ilie Badescu nu stia ieri care este continutul proiectului, refuzând sa faca declaratii pâna il analizeaza.


In ceea ce priveste Regia Autonoma de Transport (RAT) Craiova, directorul Virgil Boboc sustine ca: „Avem spatii inchiriate doar la RAT Control, din care luam lunar aproximativ 58 de milioane. Daca membrii consiliului hotarasc sa le dam jumatate, ne vom conforma“.


La Regia de Termoficare, directorul Tatian Tudorache poate rasufla usurat deoarece, dupa cum a mentionat, regia nu a inchiriat absolut nimic, asa ca nu va fi afectata in nici un fel de aceasta decizie. In aceeasi situatie se afla si Gheorghe Popescu, directorul Regiei Autonome de Apa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS