29 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalAlunecarea de la Gura Vaii, provocata de un sofer distrat

Alunecarea de la Gura Vaii, provocata de un sofer distrat

Lupta cu alunecarea de teren din dreptul localitatii doljene Gura Vaii a capatat in ultimele saptamâni accentele unei munci de Sisif. O noua miscare a pamântului inregistrata la sfârsitul saptamânii trecute a pus pe jar autoritatile doljene.


Inca de la inceputul lunii noiembrie a anului trecut, când la Gura Vaii s-a inregistrat prima alunecare de teren, autoritatile au intervenit pentru a stopa pravalirea dealului. Solutia tehnica gasita atunci a fost instalarea in corpul dealului a unor plase din material plastic si a unor gabioane care sa tina dealul in loc. O parte din lucrarea executata de lucratorii Societatii Comerciale Lucrari Drumuri si Poduri (SCLDP) Dolj a fost insa distrusa de cantitatea mare de precipitatii cazuta saptamâna trecuta. Eugen Georgescu, directorul SCLDP Dolj, a declarat ca gradul de afectare al lucrarii ar fi fost mai mic sau chiar inexistent daca natura nu ar fi fost „ajutata“ si de un sofer neatent, care a distrus rigolele de pe marginea drumului. „In timp ce eram pe teren pentru a supraveghea alte lucrari, un autovehicul de mare tonaj a rupt parapetul si a spart rigolele de pe marginea drumului. Toate precipitatiile cazute in noaptea urmatoare, aproximativ 20 l/mp, s-au revarsat pe dealul unde lucrasem si au provocat o tasare de 50 cm. Deocamdata nu am reusit sa descoperim soferul care a provocat o paguba de sute de milioane. Acum decopertam soseaua Craiova-Segarcea si vom turna din nou asfalt pentru a reface drumul“, a spus Eugen Georgescu. Acesta a adaugat ca proiectantul va trebui sa gaseasca o solutie mai solida de impermeabilizare a drumului pentru ca autovehiculele de mare tonaj sa nu mai distruga rigolele si placile de pe margine.


Se circula pe un fir


Pentru ca, datorita gradului de inclinare mare al drumului, exista pericolul rasturnarii autovehiculelor care se aventurau sa circule prin zona, muncitorii au fost nevoiti sa sparga cu barosul asfaltul care se prabusise, pentru a atentiona soferii ca trebuie sa circule cu atentie si cu viteza redusa.


„Aici se circula cu viteza foarte mare si exista pericolul ca autoturismele sa se rastoarne si sa cada in prapastie. Datorita lucrarilor care se efectueaza la drumul Craiova-Segarcea, circulatia autovehiculelor se desfasoara in prezent doar pe un fir si restrictia se va mentine pâna când vom finaliza reabilitarea drumului“, a mentionat Eugen Georgescu. In afara de lucrarile efectuate pentru refacerea drumului, muncitorii SCLDP Dolj compacteaza in prezent si dealul de la Gura Vaii, care este in pericol sa alunece din nou datorita schimbarilor bruste de temperatura care au afânat solul. Graba autoritatilor de a finaliza intreaga lucrare de la Gura Vaii este data de prognoza meteo deloc imbucuratoare care prevede, incepând de miercuri, intoarcerea ploilor in Dolj. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS