14.8 C
Craiova
duminică, 12 mai, 2024
Știri de ultima orăLocal„Lada de zestre“ - incursiune in timp

„Lada de zestre“ – incursiune in timp

Consiliul Judetean Dolj impreuna cu Muzeul Olteniei din Craiova, muzeele judetene din Vâlcea, Olt, Gorj, si Ansamblul „Dor Calator“ au organizat joi, 16 martie, la Sectia de Etnografie a Muzeului Olteniei Casa Baniei, expozitia „Lada de Zestre“ constante sociale, estetice si rituale. Printre organizatorii de baza ai expozitiei s-au regasit Roxana Deca (Iordache), fiica renumitului etnograf Gheorghe Iordache ceea ce ne confirma cunoscuta zicala româneasca „Aschia nu sare departe de trunchi“.


La eveniment au fost invitate atât personalitati din viata culturala si administrativa a municipiului Craiova, cât si din celelalte judete ale Olteniei: Constantin Dascalu vicepresedintele Consiliului Judetean, dr. Mihai Fifor, directorul Muzeului Olteniei din Craiova, dr. prof. univ. Nicolae Panea, prof. Eugen Deca, directorul Muzeului Judetean Vâlcea si multi altii.


In toata Oltenia, lada se lua duminica din casa miresei, cu caruta sau cu sania, cu alai si desigur, cu lautari.


De obicei, lada continea daruri pentru nasi si meseni: capatâie, cergi de cânepa, macate, camasi, marame, basmale, prosoape de bumbac si borangic si multe alte daruri.


Aceste lazi de zestre erau lucrate in atelierele mesterilor din Mehedinti, Gorj, Vâlcea, dar si din Oltenia de câmpie.


„Iata de ce, proiectul propus de Sectia de Etnografie a Muzeului Olteniei reprezinta, credem noi, mai mult decât o clasica incursiune intr-o lume aparent apusa, el dorindu-se, de fapt, a fi o provocare, o altfel de lectura a textului social si cultural al comunitatii traditionale românesti“, a tinut sa precizeze Dr. Mihai Fifor, directorul Muzeului Olteniei din Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS