13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalFiliesenii dau replica... discotecilor

Filiesenii dau replica… discotecilor

Origami, kiragami, macrame, decoratiuni din flori uscate, bamoulline, constructii din cuie si sfoara (string art), modelari coca, asta invata elevii filieseni sa faca in aceasta duminica.


Asociatia „Exploratori pentru viitor“, filiala Oltenia, in colaborare cu Casa de Cultura din Filiasi, beneficiind de sprijinul primariei si al Consiliului Local din localitate, s-a gândit sa le arate scolarilor craioveni câteva modalitati de fructificare a timpului liber. Adica decât sa stea o dupa-amiaza intreaga in fata calculatorului, ar putea sa invete sa modeleze coca sau sa daca diverse constructii din cuie si sfoara cu care sa-si decoreze apoi camerele. Dar mai intâi pentru a le atrage atentia micutior, organizatorii au realizat in urma cu o saptamâna o „Expozitie de mestesuguri“, care s-a bucurat de un imens succes printre scolari. Si pentru ca evenimentul s-a desfasurat la o ora matinala pentru o zi de week-end, cei care au venit la Casa de Cultura au fost rasplatiti cu un film artistic. „Am vrut ca lucrarile din expozitie sa fie facute tot de elevi. Astfel cei mici au inteles ca nu este nimic complicat si ar putea si ei face asa ceva“, a precizat Ovidiu Baluta, instructor si coorganizator al evenimentului. Elevii care au vizitat expozitia se puteau inscrie la cursurile de origami, kiragami, macrame, decoratiuni din flori uscate, bamoulline, constructii din cuie si sfoara (string art), modelari coca care au loc chiar astazi (scolarilor nu li s-a perceput nici o taxa, atât cursurile, cât si inscrierea fiind gratuite).


La finalul expozitiei peste o suta de scolari, cu vârste cuprinse intre sapte si 12 ani, si-au manifestat dorinta de a fi initiati in tainele mestesugurilor cu denumiri ciudate.


O viitoare expozitie


„Evenimentul face parte dintr-un proiect amplu al Casei de Cultura, prin care ne propunem sa le aratam copiilor câteva modalitati de petrecere a timpului liber. Acest proiect s-a nascut ca o reactie la numarul crescând de discoteci si baruri din oras“, a spus Valentin Florescu, directorul Casei de Cultura. Organizatorii nu spera ca toti cei peste o suta de inscrisi sa devina si pasionati de astfel de mestesuguri, dar se considera câstigati daca unii dintre elevii care s-au prezentat astazi la cursuri isi vor descoperi un nou hobby.


Nu doar copiii din Filiasi au ocazia sa desprinda mestesuri de decoratiuni, ci si alti elevi din toata Oltenia. Asociatia „Exploratori pentru viitor“ nu este la primul proiect de acest gen in Oltenia. „Pâna acum am mai organizat cinci astfel de evenimente. Noi venim oriunde suntem chemati, nu am refuzat pe nimeni pâna acum. Suntem deschisi spre colaborare cu orice scoala“, a afirmat Augustin Angheluta, directorul Asociatiei „Exploratori pentru viitor“.


Cursurile de mestesuguri nu sunt insa singura surpriza pe care Casa de Cultura le-o pregateste vlastarelor filiesenilor. In viitorul apropiat acestia se vor putea bucura de o sala de internet. „Elevii cu rezultate bune la invatatura vor primi bonusuri in ceea ce priveste accesul la sala de internet“, a promis Valentin Florescu.


Pâna la inaugurarea noii sali de internet, care va fi in incinta Casei de Cultura, filiesenii se vor putea desfata cu o expozitie ce va cuprinde lucrari ale elevilor care participa azi la cursurile de mestesuguri.


Si, cine stie, printre ei se afla chiar un mare artist!


Acest proiect s-a nascut ca o reactie la numarul crescând de discoteci si baruri din oras“.


Valentin Florescu, directorul Casei de Cultura din Filiasi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS