17.3 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalLipsa banilor aduce tristete

Lipsa banilor aduce tristete

Pentru un inginer proiectant, acum pensionar, viata a devenit doar prilej de amaraciune la gândul ca dupa zeci de ani de munca pensia nu-i permite sa faca mai multe bucurii nepotilor.


Victor Ungureanu este unul dintre proprietarii de apartamente care, desi a platit milioane la intretinere, a fost privat de caldura. „De platit am platit mult la intretinere, dar am dat câte un milion si jumatate la curent pentru ca am nepotii mici si ei nu pot sta in frig. Daca nu bagam si caloriferul in priza, nu aveam mai mult de 18 grade in casa. Am avut si 22 de grade doar daca erau afara plus zece“, a spus Victor Ungureanu.


Barbatul, care are 70 de ani si este pensionar, spune ca este nemultumit ca dupa angajarea nurorii a pierdut si subventia la caldura. „Dupa ce s-a angajat nora, am facut prostia sa spun. Asa am fost obisnuit, sa spun adevarul. S-au refacut calculele, iar venitul nostru pe persoana este acum de trei milioane doua sute de mii de lei, cu o suta mai putin decât minimul pe economie, dar cu o suta mai mult decât suma care a fost luata ca prag superior pentru a putea beneficia de subventie la plata caldurii. Nu inteleg de ce acest prag, despre care se spunea ca este egal cu salariul minim, nu a fost marit o data cu majorarea salariului. De la 1 ianuarie salariul minim a crescut la trei milioane trei sute, iar pragul de acordare a subventiei a ramas tot la trei milioane o suta de mii de lei. Consider ca era firesc ca baremul de acordare a subventiei sa fie adus la nivelul salariului minim“, a mai spus Victor Ungureanu.


O suta de mii zilnic pentru mâncare


Victor Ungureanu spune ca familia sa se descurca destul de greu. „Cu toate ca in casa ne intra lunar doua pensii si doua salarii care insumeaza 19 milioane, tot nu este de ajuns pentru sase oameni. Dupa achitarea facturilor ne ramân câte o suta de mii pe zi pentru mâncare. Sa stiti ca pâna acum eu nu ma certam cu sotia, dar acum ma cert“, a mai spus Victor Ungureanu.


Barbatul a lucrat toata viata ca inginer proiectant, a fost pe mai multe santiere din tara, dar spune ca cel mai legat s-a simtit de uzina Electroputere de unde a si iesit la pensie. „Profesia asta a fost viata mea. Ma doare sufletul sa vad ce s-a ales de Electroputere. Nici nu mai trec pe acolo. Acum am o pensie de sase milioane si jumatate. Imi aduc aminte ca prin ’70 ma duceam la bai, la Olanesti, si-mi faceam calculul ca la pensia pe care credeam atunci ca o voi avea imi voi putea permite sa stau acolo o luna impreuna cu sotia. Dar norocul nostru este ca natura omului este economicoasa, stomacul se invata si el cu vremurile si ca rinichii mei tin cu mine. Nu am mai fost la Olanesti din 1993. Nu mai reusesc sa pricep mersul lucrurilor“, a spus Victor Ungureanu.


Lipsurile duc la meschinarie


Cu tot pesimismul, pensionarul isi permite sa si glumeasca. „Eu ma consider totusi un supravietuitor. Auzeam zilele trecute la televizor ca media de vârsta pentru barbatii din România este de 67 de ani, iar eu voi implini anul acesta 70. Deci, nu am decât motive de bucurie“, a afirmat barbatul.


Dupa ce zâmbetul a luminat fata batrânului, discutia a devenit din nou serioasa. „Am patru copii. Unul dintre ei este la Constanta si o duce mai bine. Vrem sa mergem de Pasti la el. Aseara nu puteam adormi gândindu-ma ce sa iau nepotilor. Sotia zicea ceva de un joc de cinci sute de mii, dar noi dam atâta pe drum si ei poate ca nici nu au nevoie de el. Vedeti, am devenit meschin gândindu-ma cum sa impart banii“, a adaugat Victor Ungureanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS