10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjAmenzi de zeci de milioane pentru primarii din Gorj

Amenzi de zeci de milioane pentru primarii din Gorj

Primarii mai multor localitati gorjene au primit amenzi intre 50 si 70 de milioane fiecare, ca urmare a deficientelor in aplicarea legilor proprietatii.


Primul primar gorjean amendat pe baza noului pachet de legi ale proprietatii a fost cel din Turburea. Urmare a unui control efectuat de salariatii Institutiei Prefectului Gorj, primarul Teodor Iloiu a fost amendat cu suma de 50 de milioane de lei, pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 247/2005. Concret, contraventiile constau in faptul ca la avizierul primariei nu erau afisate listele cu suprafetele validate pe noua legislatie, iar la sediul institutiei nu exista o persoana desemnata sa ofere in orice moment informatii si documente solicitate de Autoritatea Nationala de Restituire a Proprietatilor. Iloiu va trebui sa plateasca amenda din propriul buzunar, nu din bugetul primariei, dupa cum a precizat prefectul de Gorj, Stefan Popescu Bejat.


Iloiu a declarat insa ca a contestat amenda primita. „Am depus contestatie la domnul prefect, dar ma voi adresa si instantei, daca nu se va rezolva“, a spus Iloiu. Acesta a recunoscut ca listele nu erau afisate, dar are si o explicatie pentru acest fapt: „Nu am afisat listele, pentru ca nu am validat nimic si nu aveam ce sa afisez“.


Alt primar amendat pentru aceleasi contraventii, dar care a fost sanctionat cu 70 de milioane de lei, este cel din Bolbosi. Viorel Croitoru a contestat si el amenda primita, fiind la fel de hotarât sa se adreseze instantei. „Eram operat in spital in timpul controlului“, a spus Croitoru, care a adaugat faptul ca listele fusesera afisate, „dar s-au dezlipit din cauza ploii“.


Primarul din Bengesti Ciocadia a primit si el o sanctiune de 50 de milioane de lei, pentru contraventii similare.


Sanctiuni si pentru comisiile de fond funciar


In perioada 22-24 februarie au venit in control si reprezentantii Autoritatii Nationale de Restituire a Proprietatilor. Salariatii acestei institutii au preferat sa dea amenzi comisiilor locale de aplicare a Legilor funciare, care sunt formate din 10-12 membri fiecare si care sunt conduse de primari. Comisiile din Balanesti, Tismana si Stoina au fost amendate cu câte o suta de milioane de lei, iar cea din Sacelu cu 50 de milioane de lei. Si in acest caz, amenzile trebuie suportate din buzunarul celor care formeaza comisia, nu de la buget.


Prefectul Stefan Popescu Bejat spune ca, dincolo de amenzile primite, spera ca atât primarii sanctionati, cât si ceilalti sa priceapa mesajul transmis. „Nu mai este de gluma cu restituirea proprietatilor. Controalele vor continua si la nivelul celorlalte primarii“, atentioneaza prefectul Bejat.


In Gorj mai sunt de retrocedat 10.000 de hectare de teren agricol si 8.000 de hectare de paduri numai pe baza cererilor depuse pe Legile nr. 18/1991 si nr. 1/2000. Dupa centralizarea datelor, vom afla si cât revendica gorjenii pe baza Legii nr. 247/2005. Ileana Spiroiu, sefa Oficiului de Cadastru Gorj, a spus ca cele 10.000 de hectare de teren agricol sunt mai greu de retrocedat, deoarece acestea se afla in zona de deal. „Oamenii nici nu vor sa primeasca aceste suprafete neatractive din punct de vedere agricol, dar nici sa renunte la ele“, a spus Spiroiu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS