10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUnitate a SRI Bucuresti, reclamata penal de un gorjean

Unitate a SRI Bucuresti, reclamata penal de un gorjean

Constantin Tapus acuza responsabilii din cadrul UM 0362 Bucuresti de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, neglijenta in serviciu si fals intelectual in inscrisuri oficiale.


Plângerea penala a fost trimisa si inregistrata la Parchetul de pe lânga Tribunalul Militar Bucuresti. Gorjeanul considera ca unitatea SRI a emis un document fara a avea, conform legii, competenta necesara si a furnizat informatii neadevarate. Din cauza acestui document, Tapus spune ca nu a putut sa-si intre in drepturi. In anul 1988, gorjeanul a fost anchetat mai multe zile de Securitate, dupa care a fost urmarit, pentru „comentarii ostile si propaganda la adresa orânduirii socialiste de stat“. Securitatea i-a intocmit acestuia un dosar de cercetare si urmarire, pe care Tapus l-a studiat in urma cu cinci ani, când a constatat ca a fost turnat de cel mai bun prieten al lui, cu care era si coleg de serviciu.


Tapus a facut plângere si la CEDO


Constantin Tapus a solicitat Comisiei pentru Constatarea Calitatii de Luptator in Rezistenta Anticomunista din cadrul Ministerului Justitiei acordarea acestei calitati, conform prevederilor legale. Comisia a respins cererea acestuia, iar gorjeanul a contestat decizia in instanta de judecata. Curtea de Apel Craiova si Inalta Curte de Casatie si Justitie nu au admis actiunea.


Tapus spune ca ambele instante de judecata au respins actiunea in baza unui document emis de UM 0362 Bucuresti din cadrul Serviciului Român de Informatii, prin care se comunica Ministerului Justitiei faptul ca, in urma verificarilor efectuate in materialele de arhiva preluate de la fostele organe de Securitate, nu au fost identificate documente care sa ateste retinerea sau cercetarea petentului. Tapus spune ca, prin acest document, SRI a furnizat informatii false, care i-au adus mari prejudicii. Mai mult decât atât, acesta considera ca unitatea din cadrul SRI nici nu avea voie sa emita acest document, pentru ca legea privind accesul la propriul dosar si deconspirarea Securitatii ca politie politica interzice acest lucru.


Constantin Tapus a facut o plângere la CEDO impotriva solutiei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde a cerut sa se recunoasca de catre statul român faptul ca a avut de suferit de pe urma Securitatii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS