14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjServiciile publice din Târgu Jiu vor fi concesionate

Serviciile publice din Târgu Jiu vor fi concesionate

Colectarea si depozitarea deseurilor menajere, iluminatul public si epurarea apelor uzate sunt doar câteva dintre serviciile publice care vor fi concesionate catre investitori privati.


Primaria Târgu Jiu va oferi spre concesionare incepând din acest an serviciile publice. Un prim serviciu se refera la depozitarea gunoaielor menajere. Potrivit viceprimarului Gabriel Sanda, licitatia privind concesionarea acestui serviciu este preconizata a avea loc in cursul lunii mai. „Actuala groapa de gunoi nu corespunde normelor Uniunii Europene, astfel ca va fi construita alta, pe amplasamentul fostei gropi de argila care a apartinut combinatului de ciment. Primaria nu are posibilitati financiare pentru a realiza un astfel de proiect, asa ca am ales varianta concesionarii acestui serviciu“, a spus viceprimarul.


De realizarea acestui proiect s-au aratat interesati in ultimii ani investitori din mai multe tari, cel mai des venind un grup de oameni de afaceri din Italia. Potrivit legislatiei in vigoare, fiecare judet va avea un singur depozit de gunoi menajer. Astfel, in groapa de argila de la Bârsesti urmeaza sa fie adus gunoiul din intreg judetul, iar in localitatile urbane vor fi amenajare rampe intermediare pentru colectarea si sortarea deseurilor, in vederea recuperarii materialelor reciclabile.


Studiile realizate pâna in prezent au aratat ca investitia va costa in prima etapa 2,5 milioane de euro, banii urmând sa fie folositi pentru realizarea unui prim modul al depozitului ecologic, dar si pentru obtinerea avizelor necesare, care costa destul de mult. Pentru ca depozitul sa devina operational pentru tot Gorjul, mai sunt necesare alte 20 de milioane de euro.


Gabriel Sanda a precizat faptul ca aceia care vor câstiga licitatia vor fi obligati sa asigure si inchiderea actualei gropi de gunoi. In paralel cu concesionarea serviciului de depozitare, primaria va scoate la licitatie si activitatea de colectare a deseurilor.


Investitori pentru apa si curent


Municipiul Târgu Jiu are nevoie si de o statie de epurare a apelor uzate, dar deocamdata nu exista decât studiul de fezabilitate. Investitia va costa in jur de 20 de milioane de euro, bani de care municipalitatea nu dispune, astfel ca se cauta un investitor si pentru aceasta lucrare.


Alt serviciu ce va fi concesionat este ilumitatul public. Viceprimarul Gabriel Sanda a spus ca firma care va câstiga licitatia trebuie sa realizeze investitia din fonduri proprii, intr-un termen de trei ani, urmând sa-si recupereze banii in zece ani, din exploatarea retelei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS