23.3 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalStudentii arata cu degetul spre guvern

Studentii arata cu degetul spre guvern

Abaterile de la protocolul incheiat dupa trei saptamâni de greva intre executiv si Uniunea Studentilor din România (USR) provoaca in rândul studentilor noi dispute.


Nerespectarea protocolului semnat in noiembrie 2005 intre Ministerul Educatiei si Cercetarii (MEC) si Uniunea Studentilor din România (USR) tulbura din nou apele in lumea universitara. Potrivit presedintelui USR, Florin Gust, din punctele semnate in protocol, ministerul nu a respectat decât unul, dar si acesta pe jumatate – cresterea subventiei pentru camine-cantine de la 650.000 de lei la 960.000 de lei.


„Asa cum se practica la români, se da cu o mâna si se ia cu doua. La fel am patit si noi. MEC s-a gândit sa mai «taie» ceva din banii studentilor care stau la gazda si asa, in loc sa le creasca subventia la 960.000 de lei, le-a scazut-o la 450.000 de lei“, a spus Florin Gust, presedintele USR, adaugând ca guvernul si Ministerul Educatiei isi permit sa incalce legea. „In Legea invatamântului din 2005, la articolul 174, se prevede clar ca studentii si elevii beneficiaza de o reducere de 50% pe transportul in comun local. In momentul de fata, sunt doar sase centre universitare in care studentii nu beneficiaza de aceasta reducere. Craiova nu face parte din cele sase, dar asta nu inseamna ca noi stam bine“, a completat Gust.


„Clasament pe vietile studentilor“


Alt punct nevralgic si incalcat in mod repetat de MEC este acela al investitiilor. De acest lucru este afectata si Universitatea din Craiova. Potrivit presedintelui USR, un punct mentionat in protocol si fata de care MEC si-a luat angajamentul ca-l va respecta este cel al investitiilor. „A ramas scris doar pe hârtie. Pâna in acest moment nici o universitate din România nu a primit nici un leu la acest capitol. In aceeasi situatie se afla si Universitatea din Craiova, cu toate ca au fost trimise catre MEC peste cinci proiecte in ceea ce priveste investitiile pe 2006“, a explicat Florin Gust.


De asemenea, presedintele USR a precizat ca anul acesta erau prinse spre reabilitare totala doua camine studentesti (6 si 7), o biblioteca, o sala de sedinte de la Facultatea de Agronomie, cât si consolidarea cladirii centrale a Universitatii din Craiova, proiecte vitale pentru Universitate. „Cu toate ca guvernul s-a angajat ca va finanta toate proiectele de investitii in infrastructura, acum impreuna cu reprezentantii MEC au gasit scuza de a nu mai finanta ceea ce au promis. Mai nou, vor sa faca un clasament la nivel national cu proiectele respective si sa vada care universitate are nevoie de bani“, a continuat Gust. El a mai spus ca proiectele de care are nevoie Universitatea din Craiova trebuie finantate.


„In definitiv, aceste proiecte privesc siguranta studentilor si a cadrelor didactice. Peste 24.000 de studenti ar avea de suferit in cazul unui dezastru. In consolidarea sediului universitatii nu s-au mai bagat bani de ani de zile. Precum spune si proverbul «pe afara-i vopsit gardul…». Cu toate acestea MEC isi permite sa faca un clasament pe vietile studentilor“, a spus presedintele USR.


Bani pentru initiativele tinerilor


Guvernul a decis, printr-o hotarâre adoptata intr-o sedinta recenta, suplimentarea bugetului Cancelariei primului-ministru cu 500.000 RON (cinci miliarde lei vechi) pentru Agentia Nationala pentru Sprijinirea Initiativelor Tinerilor (ANSIT). Suplimentarea s-a facut de la Fondul de rezerva bugetara la dispozitia guvernului. Sumele acordate prin hotarâre sunt destinate derularii unor programe in domeniul sustinerii unor initiative comunitare, realizarii de parteneriate cu institutii publice si private pentru implicarea tinerilor cu dizabilitati sau cu posibilitati reduse din domeniul rural si urban, precum si dezvoltarii de activitati pentru tineret pe plan regional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU