25.1 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalConstantin Cretan, la un pas de eliberare

Constantin Cretan, la un pas de eliberare

Constantin Cretan, fostul locotenent al lui Miron Cozma, condamnat la cinci ani de detentie pentru mineriada din 1999, ar putea fi eliberat din inchisoare, dupa ce medicii legisti au descoperit ca sufera de sase boli, intreruperea executarii pedepsei fiind ceruta chiar si de procuror.


Constantin Cretan, fosta mâna dreapta a lui Miron Cozma, ar putea fi eliberat din Penitenciarul de Maxima Siguranta (PMS) din Târgu Jiu, in urma unei cereri in care avocatii celui condamnat au solicitat intreruperea executarii pedepsei pe motive medicale. La termenul programat ieri la Tribunalul Gorj, atât Liviu Buciu, avocatul lui Cretan, condamnat la cinci ani de inchisoare pentru mineriada din 1999, cât si procurorul de sedinta, Cristina Ciobanu, au cerut intreruperea executarii pedepsei. Ambii au invocat motive medicale, procurorul Cristina Ciobanu cerând ca punerea in libertate sa fie pe o perioada de trei luni, timp in care Constantin Cretan sa poata beneficia de tratamente la spitalele din tara. Analizând actele medicale depuse la dosar si solicitarile partilor, judecatorul Gârcu a aprobat cererea de intrerupere a pedepsei pe o perioada de trei luni, pentru detinutul Constantin Cretan.


Sufera de sase boli


In urma expertizelor medicale, Serviciul de Medicina Legala Târgu Jiu a constatat ca fostul lider de sindicat din mineritul gorjean sufera de sase boli: un traumatism la un picior, provenit in urma unei accidentari la un meci de fotbal intre detinuti, precum si tulburari de vedere, hipertensiune arteriala stadiul 1/2, cardiopatie ischemica cronica dureroasa, diabet zaharat tip II, descoperit recent, si rectocolita ulcero-hemoragica.


Comandantul PMS Târgu Jiu, colonelul Eugen Simescu, a precizat ca detinutul Cretan a beneficiat de tratamente in inchisoare. „Se afla la noi din 28 septembrie 2005 si pe perioada de detentie a beneficiat de tratamente pentru bolile de care sufera. Diabetul zaharat i-a fost descoperit la examenul de la Medicina Legala. Dupa efectuarea a doua treimi din pedeapsa de cinci ani, Constantin Cretan poate fi eliberat conditionat. Daca judecatorii vor decide sa fie pus in libertate, asteptam sentinta si ne vom conforma documentelor. Parchetul ar avea zece zile la dispozitie sa faca apel, intr-o astfel de situatie“, a precizat Simescu.


Prim-procurorul Gheorghe Emil Mota, seful Parchetului de pe lânga Tribunalul Gorj, a declarat ca institutia pe care o reprezinta isi mentine punctul de vedere referitor la intreruperea pedepsei de cinci ani de inchisoare si nu va face apel la Curtea de Apel din Craiova. „Noi nu vom face, pentru ca am fost de acord sa fie intrerupta pedeapsa. Ar putea sa faca totusi apel Parchetul Curtii sau Parchetul General, desi sunt foarte rare astfel de cazuri“, a spus Mota.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS