33.4 C
Craiova
marți, 1 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljPerdelele de protectie incaiera prefectura cu primariile

Perdelele de protectie incaiera prefectura cu primariile

Amplasarea perdelelor forestiere de protectie in unele localitati din judet, acolo unde exista risc de seceta, inzapeziri, inundatii sau alunecari de teren, provoaca nemultumiri in rândul autoritatilor locale care sunt pe punctul de a finaliza improprietaririle.


Primarul localitatii Bistret, Constantin Raicea, a declarat ieri ca oamenii din comuna refuza amplasarea perdelelor de protectie in zonele stabilite de reprezentantii Academiei de Stiinte Agricole si Silvice „Gheorghe Ionescu Sisesti“, pe motiv ca acestea vor distruge agricultura. „Pe noi nu ne-a consultat nimeni când s-au stabilit locurile unde vor fi amplasate perdelele de protectie. Acum am descoperit ca acestea ne fragmenteaza suprafetele de teren din 300 in 300 de metri, deoarece amplasarea perdelelor se va face de la nord la sud, iar noi am improprietarit oamenii de la est la vest. Sa se faca perdele pe drumurile de acces, nu pe terenurile oamenilor. Ei spun ca ajuta oamenii pentru ca vor angaja doi padurari, dar nu le pasa ca distrug 4.800 de suflete care traiesc din agricultura. Acesti oameni sunt dusmanii agriculturii“, a explicat Constantin Raicea. Pe primarul din Bistret nu-l intereseaza ca localitatea sa este printre primele cinci comune unde se va incepe plantarea copacilor ce vor alcatui perdelele de protectie si spune ca el nu are nevoie de acestea.


Prefectura ii „sare“ pe primari


Prefectul Nicolae Giugea il contrazice pe primar. „Bistretul este una dintre localitatile care sufera de pe urma capriciilor vremii si nu este vina mea ca el a pus in posesie de la est la vest , si nu de la nord la sud, asa cum este normal. Proiectantii vor merge la fata locului si vor incerca sa gaseasca o solutie deoarece vom amplasa pentru inceput perdele de protectie in comunele Bistret, Gighera, Goicea, Macesu de Sus si de Jos, indiferent de ce vor primarii. Noi respectam punctul lor de vedere, mai ales daca la intâlnirile pe care le stabilim cu ei aduc si planurile parcelare cu care sa isi sustina punctul de vedere. Avem nevoie de aceste amplasamente, in conditiile in care Doljul a suferit foarte multe modificari care au dus la dezechilibre ecoclimatice“, a explicat Giugea.


Proiectul de amplasare a perdelelor de potectie cuprinde13 mii de hectare teren din judet ce trebuie impadurite pâna in 2010, in 43 de comune amplasându-se perdele pentru caile de comunicatii si in 36 pentru terenuri agricole.


Infiintarea perdelelor, obligatorie


Conform Legii nr, 289/2002, perdelele forestiere de protectie a terenurilor agricole se infiinteaza in zonele din Câmpia Româna, Câmpia Tisei, Lunca Dunarii si Podisul Dobrogei, afectate frecvent de fenomene de seceta, cele pentru protectia cailor de comunicatie si de transport se infiinteaza de o parte sau de alta a acestora, pe portiunile afectate frecvent de depuneri masive de zapada. Infiintarea perdelelor este obligatorie in zonele de risc, iar daca proprietarii terenurilor unde se planteaza copacii isi dau acordul, atunci padurea intra dupa trei ani in proprietatea lor, in caz contrar acestia sunt expropriati.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS