14.8 C
Craiova
sâmbătă, 18 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalCraiova, orasul marfurilor-pirat

Craiova, orasul marfurilor-pirat

Dupa ce, in urma cu o saptamâna, politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj au confiscat aproape 10.000 de CD-uri si DVD-uri contrafacute, sâmbata si duminica au „lovit“ comerciantii de tigari netimbrate, bautura si imbracaminte contrafacute.


Politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj au efectuat la sfârsitul saptamânii trecute mai multe controale pe linia prevenirii comercializarii produselor contrafacute, actiune incheiata cu confiscarea de marfuri in valoare de aproape un miliard de lei.


Primele controale au fost efectuate sâmbata in centrele comerciale SUCPI, Banie si Pelendava din Craiova, iar in urma verificarilor au fost intocmite 11 dosare penale pentru comiterea infractiunii de punere in circulatie fara drept a unui produs care poarta o marca identica sau similara cu o marca inregistrata si care prejudiciaza titularul marcii inregistrate. De asemenea, au fost confiscate produse contrafacute in valoare de peste 250 de milioane de lei, insa prejudiciul exact va fi stabilit de titularii in drept ai marcilor respective. Numai in standul din SUCPI al Danielei G., de 27 de ani, din localitate, ofiterii de la Investigarea Fraudelor au descoperit 68 de perechi de incaltaminte sport contrafacuta marca Nike, in valoare de 50 de milioane de lei. Pentru ca au incalcat legea privind protectia marcilor, cei 11 administratori care s-au ales cu dosare penale risca pedepse cu inchisoarea de pâna la trei ani.


Tigarile si telefoanele la control


Actiunea ofiterilor craioveni a vizat si Piata Centrala, unde duminica au fost aplicate patru sanctiuni in valoare de câte opt milioane de lei si au fost ridicate in vederea confiscarii 5.702 pachete de tigari netimbrate si 50 de pachete de cafea. Oamenii legii au stabilit ca produsele erau achizitionate din magazinele de tip duty-free, iar valoarea lor de piata depaseste suma de 150 de milioane de lei. De asemenea, doi patroni s-au ales cu dosare penale pentru comiterea infractiunii de complicitate la contrabanda, iar oamenii legii incearca acum sa identifice intreaga retea a contrabandistilor de tigari netimbrate.


Nici comerciantii de telefoane mobile si componente ale acestora nu s-au prezentat prea bine in privinta produselor contrafacute. Lui Ioan M., de 35 de ani, din localitate, administratorul firmei Alfamobil, cu doua puncte de desfacere in centrul Craiovei, i-a fost intocmit dosar penal pentru comiterea infractiunilor de plasare de marfuri-pirat sub regim vamal definitiv de import si pentru detinerea, depozitarea si distribuirea de marfuri-pirat. In magazinele patronului craiovean au fost descoperite componente de telefoane mobile contrafacute in valoare de 255 de milioane de lei, marfa care a fost ridicata in vederea confiscarii. Oamenii legii doljeni au declarat ca vor efectua in continuare controale pentru depistarea marfurilor contrafacute. „In Craiova sunt oferite spre vânzare foarte multe marfuri contrafacute, ceea ce nu e normal pentru o tara care va intra in UE. Vom continua controalele pâna când acest fenomen va disparea“, a declarat Leonard Bandoi, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie al Judetului Dolj.


Cercetat pentru dare de mita


In cadrul actiunii de combatere a comercializarii produselor contrafacute, politistii de la Investigarea Fraudelor, in colaborare cu Politia Rutiera, au depistat duminica doi frati care transportau cu doua Dacii o cantitate insemnata de bauturi alcoolice pentru care nu aveau documente de provenienta. Mihai A., de 33 de ani, din comuna Optasi-Olt, a fost oprit de oamenii legii la un filtru instalat pe raza localitatii Pielesti. In portbagajul masinii au fost descoperiti 500 de litri de bauturi alcoolice imbuteliate in bidoane de cinci litri. Ca sa scape de dosarul penal, Mihai a incercat sa le ofere politistilor cinci milioane de lei. Fiind refuzat, acesta a pus mâna pe telefon si si-a sunat fratele, Marinel, care, dupa cum au stabilit ofiterii mai târziu, trecuse de filtru cu alta masina burdusita cu bauturi contrafacute. Acesta si-a lasat masina intr-o parcare din oras si s-a dus cu inca cinci milioane sa-si ajute fratele, numai ca politistii au refuzat si cele zece milioane si l-au „saltat“ si pe Marinel. Intreaga cantitate de bauturi confiscata are o valoare de piata de aproximativ 100 de milioane de lei. Tentativa de mituire a lui Mihai este cercetata de Serviciul Teritorial Anticoruptie Craiova si de Parchetul de pe lânga Tribunalul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS