31.7 C
Craiova
marți, 15 iulie, 2025
Știri de ultima orăLocalParintele meteorolog de la Schitul Straja

Parintele meteorolog de la Schitul Straja

Parintele Daniel, un calugar care, printr-o intâmplare, a ajuns in vârf de munte, cu speranta ca acolo nimeni nu-i va tulbura linistea monahala, a ajuns sa se confrunte cu situatii la care nici nu se astepta. In timp s-a acomodat, oamenii il accepta si el, la rându-i, le indruma pasii, atât cât poate si, pentru ca s-a ivit ocazia, e si meteorolog, salvamontist, bucatar si confident. Nimic insa nu-l mai sperie asa cum s-a intâmplat la inceput si lucrurile curg de la sine, multimea il cauta, il admira si ii respecta povetele. Sutele de credinciosi ce ii trec pragul saptamânal ii dau putere si, o data cu ei, parintele spune ca s-a maturizat si daca in fiecare zi ar fi lume asa cum se intâmpla in sezonul de iarna, când mai jos putin e discoteca si oamenii petrec pe pârtie, „mi-as lua lumea si as pleca“.


„Aruncat“ in multime


Este a saptea iarna pe care parintele Daniel o trece in vârful Muntelui Straja, la cota 1.500. Ideea pastoririi schitului din Straja a fost pentru parinte o adevarata provocare, având in vedere ca, de regula, manastirile sunt izolate, iar aceasta se afla chiar in statiunea montana, unde mii de oameni petrec zilnic. Nascut in Humulestii lui Creanga, parintele Daniel povesteste ca la inceput s-a speriat de multimea din Straja, dar cu timpul s-a obisnuit, iar acum nu ar mai pleca de aici. „Am venit de la Arad, dintr-o manastire mare, si am fost aruncat aici in multime. La inceput am fost speriat de atâtia oameni si a fost foarte greu, pentru ca de obicei manastirile sunt mai izolate, iar oamenii care se indreapta spre ele vor liniste. A fost nevoie chiar sa renunt la niste ajutoare, pentru ca ii certau pe turistii care faceau galagie in preajma schitului“, a povestit parintele Daniel. In plus, parintele spune ca s-a temut chiar si de faptul ca va sluji la un schit construit de un om de afaceri, iar „oamenii de afaceri au pretentii“. „La inceput nu l-am cunoscut pe domnul Parau si am crezut ca se va purta cu mine ca si cu un angajat, dar nu a fost asa. In timp, ne-am acomodat unul cu celalalt, am invatat unul de la altul si acum suntem ca fratii. Demult il durea tare capul, caci asa se intâmpla cu cei care vor sa ridice lucrare Domnului, dar l-am indrumat sa se roage si acum e bine“, a mai spus parintele.


Satisfactiile si bucuriile pe care le au cei de la schit ii fac sa uite toate greutatile pe care le infrunta. Parintele Daniel a declarat insa ca satisfactia cea mai mare pe care o are aici este ca reuseste sa discute cu foarte multi tineri problemele lor de viata. „Tinerii sunt foarte sinceri si numai Dumnezeu imi da puterea sa am raspunsuri la toate problemele lor“, a mai declarat parintele. Datorita numarului foarte mare de tineri care vin aici, parintele Daniel spune ca biserica din Straja este cunoscuta ca „Biserica tinerilor“, „fara sa-i suparam pe vârstnici, care vin la fiecare sfârsit de saptamâna la slujba, unii chiar pe jos câtiva kilometri“.


Meteorolog, bucatar si salvamontist


Parintele Daniel este si meteorologul din Straja, omul care da informatiile despre directia vântului, umiditate, temperatura maxima si minima. De trei ori pe zi, parintele Daniel transmite aceste date la Craiova, la centrul meteorologic si a invatat totul din mers. Statia meteo este chiar in curtea schitului, la altitudinea de 1.500 de metri, iar calugarul urca pe niste trepte de fier si ia toate acele date tehnice ca si cum totul i s-ar parea firesc. Le noteaza mai apoi intr-un registru si lunar face transmisiile la Craiova. „Fac acest lucru din pasiune si nu pentru bani, caci suma pe care o primesc nu e cine stie ce. Nu e greu deloc si daca pot fi de ajutor o fac cu placere“, a spus parintele. Tot parintele Daniel este si cel care pregateste mâncarea la schit. Niciodata nu se manânca acolo carne, iar pestele este felul principal de mâncare. Parintele se lauda chiar cu piftiile si ciorba pe care le prepara din peste, dar si cu ciorba de fasole, toata mâncarea fiind facuta la plita, pe foc de lemne. Nu de putine ori, parintele Daniel a fost si salvamontist si a dat ajutor medical „de specialitate“, pentru ca „in civilie am urmat un curs de sanitari“. Schitul din vârful Muntelui Straja a fost construit in anul 1999 de Emil Parau, un om de afaceri din zona.


Ca sa ajungi la schit, mai intâi trebuie sa urci pe jos 15 minute, pe o carare ce porneste din imediata vecinatate a cabanei Montana. Apoi, la intrarea in schit, treci printr-un tunel lung de circa 50 de metri, care are peretii pictati cu figuri de sfinti din Vechiul si Noul Testament.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS