20.9 C
Craiova
joi, 17 iulie, 2025

O viata de munca

Petre Voicu, zis nea Patruta, este un personaj foarte cunoscut al satului sau. Recunoscut de multi ca unul dintre cei mai gospodari oameni ai satului, nea Patruta nu se dezminte si la 75 de ani nu are astâmpar si face ceea ce spune ca i-a placut o viata intreaga – munceste.


La marginea satului Cioroiul Nou, comuna Cioroiasi, la capatul unei ulite, se afla gospodaria lui Petre Voicu, unul dintre cei mai harnici oameni ai satului. „La nea Patruta veti descoperi o adevarata Arca a lui Noe“, spune Gabriel Sârbu, directorul Caminului Cultural din comuna. Mergând de-a lungul ulitei descoperi, la capatul ei, locuinta lui Petre Voicu. Peste drum stau stoguri de fân, coceni si grajduri. Nea Patruta, asezat pe un scaunel cu trei picioare, mulge vaca. Batrânul, care are 75 de ani si spune ca si-a propus sa traiasca 106, poate fi considerat un adevarat fermier. „Am doi cai, doua vaci, doi mânzati, 11 porci, 35 de oi, 20 de capre si peste doua sute de pasari. Am muncit de când ma stiu. Multa lume ma intreaba cum de mai pot, da’ eu nu as putea sa stau locului. N-am fost niciodata bolnav, nu am stat niciodata in spital. Mi-a placut munca si imi place si acum“, povesteste Petre Voicu. Intrebat de ce vrea sa traiasca 106 ani si nu 105 sau 110, batrânul raspunde senin: „Pai, asa m-am gândit eu ca ar fi bine“.


Marele vis – cumpararea unui tractor


Pentru Petre Voicu munca a fost intotdeauna un cult. La cei 75 de ani ai sai, nea Patruta se ocupa singur de intreaga gospodarie. „Am sapte nepoti care mai vin pe la mine si ii pun la treaba. Ei sunt mândria mea. Tot ce am le dau lor. Laptele de la animale si brânza sunt pentru ei“, spune batrânul.


Munca lui nea Patruta nu a fost lipsita de satisfactii. Anul trecut, batrânul a reusit sa-si implineasca un vis mai vechi – si-a cumparat un tractor. „Am muncit si când am facut bani i-am pus la banca. Anul trecut mi-am luat tractor, 115 milioane am dat pe el. Strâng la banii astia din ’53, de când am terminat armata“, a precizat batrânul.


Nea Patruta spune ca dupa armata, din cauza greutatilor, a fost nevoit sa se intoarca acasa. „Tata era infirm, copiii erau marunti si nu aveam cu ce-i creste. Când m-am lasat la vatra, am fost la târgul din afara, asa zicem noi când mergem la Craiova, la târg, si am luat o vaca batrâna, ca era mai ieftina, si o putina de varza. Am intrebat baba de era cu vaca câti ani are animalul si mi-a spus ca «este o vaca matura». Ce sa fi facut? Am luat-o. Am mai tinut-o 12 ani. Zece ani a facut si câte un vitel. Acum mi-am luat si tractor, ca ma saturasem sa ma rog de oamenii de prin sat sa vina sa-mi are. Ba ca trebuie sa se duca la unul, ca ajunge si la mine, ba ca te prinde ploaia cu grâul in câmp. Acum am lucrul meu si mi-oi face eu treaba asa cum trebuie“, povesteste nea Patruta.


Gradinar de-o viata


Banii adunati de nea Patruta in cursul timpului au venit in special din cultivarea legumelor. Asa cum sunt multi locuitori ai comunei Cioroiasi, Petre Voicu este foarte priceput in ale gradinaritului. „Pe timpul colectivului puneam varza. Am aici lânga casa un pogon de loc si de aici am scos bani de mi-am crescut copiii si mi-am luat, pâna la urma, tractor“, povesteste Petre Voicu. Cu tot avântul si optimismul care par sa-l caracterizeze, nea Patruta recunoaste ca a avut de depasit si momente mai dificile. „Ca sa ai rezultate cu gradina, trebuie sa uzi zi si noapte. Udam noaptea la lumina lumânarii si la cumpana. Scoteam apa de la fântâna cu cumpana si ii dadeam drumul pe rigole. Gradina pun si acum, da’ mai putin, ca nu am cu cine sa ma mai ajut, ca si baba mea a imbatrânit“, spune cu amaraciune nea Patruta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS