25.6 C
Craiova
miercuri, 12 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalMii de CD-uri si DVD-uri confiscate

Mii de CD-uri si DVD-uri confiscate

Politistii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj au descoperit joi 8.800 de CD-uri si DVD-uri pirat, la care se adauga CD-urile neinscriptionate.


Un barbat din localitatea doljeana Bistret, care locuia fara forme legale intr-un apartament din Craiova, a fost „calcat“ joi, in jurul orei 14.30, de oamenii legii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor. Politistii, care au intrat in apartamentul din cartierul 1 Mai pe baza unui mandat de perchezitie emis de judecatori, l-au luat pe Sorin Tila, de 37 de ani, „ca din oala“, pentru ca barbatul era dezbracat si viziona un film „mai deocheat“, dupa cum s-a exprimat un participant la perchezitie. In apartamentul inchiriat de Sorin au fost descoperite 8.800 de CD-uri si DVD-uri contrafacute, dintre care 3.700 cu muzica, 1.800 cu filme, 1.300 cu soft-uri, iar pentru 2.000 de astfel de CD-uri nu a fost inca stabilit continutul. La acestea se adauga 2.000 de carcase de DVD-uri, precum si CD-uri neinscriptionate. Practic, apartamentul in care locuia barbatul era plin de CD-uri. Politistii au declarat ca pâna si patul era asezat pe CD-uri. Oamenii legii au descoperit in apartamentul inchiriat de Tila si patru calculatoare cu care „piratul“ realiza copiile.


Ofiterii de la Investigarea Fraudelor i-au confiscat lui Sorin atât inregistrarile-pirat, la clasificarea carora au fost nevoiti sa munceasca toata noaptea de joi spre vineri, cât si cele patru computere cu ajutorul carora fusesera inscriptionate CD-urile. Politistii au stabilit ca barbatul isi vindea marfa, de cele mai multe ori, direct de la domiciliu sau se deplasa cu cantitati mici de CD-uri in Târgul de saptamâna „Romanesti“.


Noutate – produse contrafacute


Captura de joi, se pare, a adus si o noutate in acest tip de infractiune. „In acest caz am intâlnit o situatie noua. Se pare ca, printre produsele confiscate, sunt si CD-uri contrafacute, aduse din Bulgaria, insa asteptam expertiza Oficiului Român pentru Drepturile de Autor pentru a fi siguri“, a declarat subcomisarul Lucian Bandoi, seful Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Dolj. Pretul produselor, in comparatie cu cele originale, era derizoriu: un CD sau un DVD cu filme costa intre 30.000 si 60.000 de lei, insa captura de inregistrari ilegale valora, pe piata neagra, circa 700.000.000 de lei. Noutatile ajungeau la cel mult 100.000 de lei, in conditiile in care o reproducere oficiala a unui film ajunge in magazinele de specialitate la preturi de zece ori mai mari. Pentru stabilirea cu exactitate a continutului materialelor confiscate si a prejudiciului real, CD-urile urmeaza sa fie analizate de Oficiul Român pentru Drepturile de Autor.


Procurorii doljeni i-au intocmit lui Sorin dosar penal, acesta fiind cercetat in stare de libertate pentru savârsirea infractiunilor de realizare in scopuri comerciale de marfuri-pirat, precum si punerea la dispozitia publicului, fara consimtamântul titularilor de drepturi, a produselor purtatoare de drepturi de autor. Pentru aceste fapte, doljeanul risca pâna la 12 ani de inchisoare.


17 dosare pe masa de lucru


Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul IPJ Dolj are in prezent pe masa de lucru 17 dosare penale pentru incalcarea legii drepturilor de autor. Din cele 17 dosare, in noua a fost confirmata inceperea urmaririi penale, iar opt sunt in stadiul de intocmire a actelor premergatoare. Conform celor declarate de cms. Liviu Tiulescu, adjunctul sefului IPJ Dolj, eradicarea fenomenului pirateriei este o prioritate nationala, iar politistii doljeni vor continua actiunile de depistare a „piratilor“.


Captura record


Ofiterii din cadrul Serviciului de Investigare a Fraudelor Dolj au facut anul trecut cea mai mare captura de CD-uri pirat din România. Ei au confiscat pe 1 septembrie 2005, din apartamentul din Craiova al bucuresteanului Radu Mihai Popesu, de 40 de ani, 13.049 de CD-uri si DVD-uri, dintre care 8.829 inscriptionate ilegal, restul fiind pregatite pentru inscriptionare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS