20.6 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjProfesorii isi ascund veniturile din meditatii

Profesorii isi ascund veniturile din meditatii

Cadrele didactice din Gorj care si-au facut din meditatii a doua profesie nu par prea hotarâte sa isi declare veniturile obtinute din astfel de activitati. Cu toate ca dascalii de matematica sau de limba româna, de exemplu, au obtinut venituri importante in ultimii ani, nici unul nu pare decis sa isi achite impozitele corespunzatoare. Din statistica anului 2005 rezulta ca numai opt profesori din judet au ridicat de la Directia Generala a Finantelor Publice (DGFP) Gorj documente care trebuie completate pentru declararea veniturilor. Dumitru Pârvulescu, directorul adjunct al DGFP Gorj, a precizat ca numarul profesorilor ar putea fi mai mare, intrucât meseria de meditator nu a fost inca prinsa in nomenclatorul oficial si nu a fost codificata.


Greu de gasit


In conditiile in care in toate scolile din judet exista zeci de elevi care isi viziteaza profesorii acasa dupa ore, pentru meditatii, este greu de crezut ca doar opt cadre didactice din Gorj inregistreaza venituri din aceasta activitate.


„In momentul de fata, un profesor care face meditatii intra in aceeasi categorie cu persoanele ce desfasorara activitati casnice sau au grija de copii, precum bonele si chiar femeile de serviciu. Este posibil ca numarul profesorilor care si-au trecut in declaratiile de venit câstigurile din meditatii sa fie mult mai mare, dar este greu de verificat. Cu certitudine putem spune ca numarul celor care au ridicat acte, in vederea declararii veniturilor, este sub zece. Asta este situatia. Nu putem sa stim exact“, a declarat Pârvulescu.


„Cartea se invata la scoala, nu acasa la profesor!“


In prezent, piata meditatiilor pentru ciclul gimnazial si liceal, de exemplu, variaza intre 200.000 si 300.000 de lei vechi pe sedinta, in functie de cota profesorului. Conducerea Inspectoratului Scolar Gorj, prin vocea inspectorului scolar general adjunct, Gheorghe Mitescu, s-a declarat impotriva meditatiilor de orice fel.


„Nu sunt pentru meditatii! Cartea se invata la scoala, nu acasa la profesor! Este o greseala pe care o fac parintii si noi ii rugam sa vina sa ne informeze daca exista profesori care ii obliga sa ii duca pe elevi la ei la meditatii. Noi am transmis tuturor scolilor si profesorilor ca este interzis ca un dascal sa isi mediteze propriii elevi. Nu se pot acoperi astfel unele goluri din mintea elevului si din buzunarele profesorilor. Noi ii vom sanctiona pe dascalii care fac meditatii cu propriii elevi“, a afirmat Gheorghe Mitescu, profesor de matematica. Acesta a mai spus ca, desi este impotriva meditatiilor, nu a renuntat sa faca pregatire cu un vecin si cu un nepot.


„Eu am renuntat de mult sa meditez elevi. Este adevarat ca acum mai meditez copilul unui vecin, un nepot, dar nu le iau nimic“, a mentionat Mitescu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII