19.4 C
Craiova
marți, 14 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljBataia este rupta din rai

Bataia este rupta din rai

Temele nefacute si lectiile neinvatate la orele de fizica de la Scoala cu clasele I-VIII din localitatea doljeana Cioroiasi sunt „sanctionate“ de profesorul Marian Biticu, cadru didactic al scolii, cu palme si capace peste cap. „Corectia“ este aplicata atât fetelor, cât si baietilor.


„Bataia este rupta din rai“. Este o metoda folosita si azi de unii dascali doljeni cu elevii de la clasa. O astfel de corectie neortodoxa si nepedagogica a fost de curând aplicata elevilor din clasa a VII-a de la Scoala cu clasele I-VIII din localitatea doljeana Cioroiasi, de catre profesorul de fizica-chimie, Marian Biticu. „Victimele“ perechilor de palme ale profesorului de fizica au fost deopotriva fete si baieti care au povestit dirigintelui clasei, profesorul Paul Danila, toata intâmplarea. „Elevii clasei mele sunt loviti deseori de profesorul Marian Biticu, pe motiv ca nu isi fac temele la disciplina dumnealui. Poate nu dadeam atâta importanta daca una dintre elevele mele, Adelina Rotaru, nu ar fi primit ca «rasplata» din partea profesorului patru palme peste ochi“, a spus dirigintele clasei, care a semnalat cazul in scris si pe adresa redactiei Gazeta de Sud. Mai mult, acesta spune ca pedeapsa cu bataia nu este o metoda a secolului in care traim si, in timp ce in scoli se tot vorbeste despre inlaturarea violentei, exista unitati de invatamânt unde bataia este o regula de baza.


Conducerea scolii ancheteaza


Incidentul a ajuns imediat la urechile directorului unitatii de invatamânt, profesor Dragos Sirbu. Potrivit acestuia, pentru aflarea adevarului conducerea scolii a demarat o ancheta: „Am fost informat de dirigintele clasei despre cele intâmplate. Nu m-am multumit doar cu atât si am incercat sa aflu ce a declansat totul. Am intrebat elevii, care mi-au confirmat spusele dirigintelui. Se pare ca palmele pe care ei le-au primit in acea zi de la profesorul de fizica au fost consecintele unor teme nefacute la disciplina pe care acesta o preda. Iar ca pedeapsa el a apelat la o corectie fizica – câteva perechi de palme peste fata – fetelor, dar si baietilor. Am avut si eu o discutie cu dascalul Marian Biticu, profesorul de fizica-chimie. I-am explicat ca astfel de pedepse nu sunt pedagogice. Nu a contestat, dar a fost vadit deranjat de mustrarea mea. Crezând ca a inteles ceva din ce i-am spus, am considerat discutia incheiata. Insa lucrurile nu au stat asa. In fata clasei, profesorul a spus ca, daca elevii nu se «impaca» si cu astfel de corectii, pot sa ramâna corigenti si, de ce nu, chiar si repetenti“, a spus directorul Scolii Cioroiasi.


Profesorul acuzat nu se considera vinovat


Pentru a rezolva situatia, in cadrul Consiliului Profesoral din 2.02.2006, cazul a fost din nou pus pe tapet. S-a dat doar sanctiunea de mustrare verbala. Mai mult, din relatarile directorului, profesorul in cauza nici nu a binevoit sa participe la consiliul profesoral.


Profesorul Marian Biticu nu se considera vinovat de acest lucru si spune ca toata povestea este doar o inscenare: „Acest lucru ma deranjeaza foarte tare. Pur si simplu este doar o furtuna intr-un pahar cu apa. Nici nu mai stiu daca a fost sau nu a fost asa. Si chiar daca lucrurile ar fi stat asa, credeti ca este un capat de tara? Orice profesor mai loveste sau urecheaza elevii din când in când. Mai mult, nici nu ma deranjez sa vorbesc despre acest lucru. Din punctul meu de vedere este unul minor, care nu merita prea multa atentie“. Si pentru a ne demonstra ca nu il intereseaza acuzele clasei, ale dirigintelui si cele ale conducerii scolii, profesorul Biticu a mai spus: „Am si eu un obraz de aparat. Cât sa mai fim ingraditi! Invatamântul ar trebui golit de profesori, pentru ca, din punctul meu de vedere, nu exista dascal sau invatator care sa nu fi dat vreo palma elevilor. Dar asta e“, a completat dascalul, mentinându-si punctul de vedere: „Nu sunt nici primul si nici ultimul care aplic o astfel de pedeapsa. Dar eu nu ma consider vinovat. Eu nu dau palme! Eventual dau capace. Am si eu copii si ma doare!“, a incheiat profesorul.


ISJ va verifica


Conducerea Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Dolj spune ca nu are habar de o asemenea intâmplare. Conform inspectorului scolar general adjunct, Alexandru Gidar, cazul va fi anchetat de o comisie din partea ISJ Dolj. „Astfel de masuri nepedagogice nu se aplica elevilor. Daca vom constata ca profesorul se face vinovat, vom merge chiar pâna la desfacerea contractului de munca“, a spus Alexandru Gidar, inspector scolar general adjunct la ISJ Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

9 COMENTARII