14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimaria demoleaza garajele ilegale

Primaria demoleaza garajele ilegale

Inspectorii din cadrul Primariei Craiova au demolat ieri 24 de garaje fara autorizatie, aflate pe domeniul public, din zona Casei Stiintei si Tehnicii. Pentru ca proprietarii sa nu devina violenti, inspectorii au fost insotiti de politisti comunitari si de jandarmi.


Constructiile provizorii ilegale aflate pe domeniul public au fost luate de ieri in vizor de Primaria Craiova, care a initiat o noua actiune in acest sens. Primele care au intrat in atentia primariei au fost garajele situate in zona Casei Stiintei si Tehnicii, pe strada Maria Tanase. O parte dintre ele, cu o vechime de câtiva ani, au fost demolate de inspectorii din cadrul Serviciului Control Disciplina in Constructii. Celor care au fost identificati ca incalcând legea, deoarece nu aveau autorizatii de constructii, le-au fost aplicate si amenzi in valoare de 130 de milioane de lei.


Potrivit viceprimarului Gheorghe Nedelescu, in toamna anului trecut, in timpul unui control, proprietarii respectivelor garaje au fost mai intâi atentionati sa le ridice de pe domeniul public, in caz negativ urmând a fi demolate. Deoarece nu au luat in serios recomandarile municipalitatii, 24 de craioveni au privit neputinciosi cum munca le era distrusa.


Politistii comunitari au supravegheat actiunea


Strada Maria Tanase, din cartierul Nicolae Titulescu, se afla de câteva luni in atentia Serviciului Control Disciplina in Constructii. Inspectorii Primariei Craiova primisera de nenumarate ori reclamatii din partea vecinilor iscoditori, care erau intrigati de ridicarea peste noapte a tot mai multe garaje.


„Am fi trecut la actiune in urma cu mai multe saptamâni, insa conditiile meteo nu ne-au permis. Când incercam sa taiem stâlpii din fier ai garajelor ne inghetau uneltele. Din cauza asta am fost nevoiti sa asteptam pâna s-a mai incalzit vremea“, a declarat Dan Daici, seful serviciului.


Proprietarii garajelor s-au dovedit recalcitranti la auzul vestii ca vor fi nevoiti sa isi parcheze masinile sub cerul liber. Pentru a fi in siguranta, reprezentantii primariei au venit insotiti de politisti comunitari si de jandarmi. In timp ce unii dintre craioveni tipau cât ii tinea gura ca nu vor in ruptul capului sa ii lase pe inspectori sa le darâme garajele, fortele de ordine incercau sa calmeze spiritele.


„Nu e prima data când suntem injurati. Ei cred ca daca suntem angajatii primariei pot sa ne vorbeasca asa cum doresc ei. Nu avem ce le face. Unii dintre cei cu care am avut probleme azi (ieri – n.r.) ne-au si filmat, pentru a le demonstra sefilor nostri ca facem abuzuri“, a continuat Daici.


Pe de alta parte, craiovenii luati in vizor isi faceau calcule privind investitiile in garaje, care se duceau pe apa sâmbetei. Florea Tudoran, unul dintre proprietarii care s-a ales cu constructia provizorie demolata, a precizat: „Aveam doar o copertina si patru stâlpi de metal, dar alti vecini de-ai mei aveau garaje in toata regula. Am investit aproape patru milioane de lei aici si acum…“.


Dupa ce ieri au muncit de zor câteva ore, inspectorii primariei urmeaza sa se intoarca in zona astazi, pentru a continua actiunea.


Domeniul public, scos la licitatie


Inca de anul trecut, cei care doreau sa obtina o autorizatie pentru amplasarea unei constructii provizorii pe domeniul public nu mai primeau acceptul din partea primariei. „Nu stim la ora actuala câte terenuri ar putea fi retrocedate pe Legea nr. 247/2005. Când aplicarea normelor legale se va finaliza, atunci actiunea de autorizare va putea continua. Pâna atunci insa, vrem sa facem cu adevarat curatenie pe domeniul public si sa nu mai existe tot felul de improvizatii“, a spus vicele Gheorghe Nedelescu.


Când retrocedarile vor fi finalizate, primaria intentioneaza ca spatiul dintre blocuri sa fie concesionat celor care vor sa isi amenajeze garaje. O astfel de propunere ar urma sa fie supusa aprobarii Consiliului Local Craiova. Cei care vor dori sa isi parcheze masina in fata blocului vor fi nevoiti sa participe la licitatie, iar cel care da mai mult va câstiga. Nedelescu a precizat ca ideea se afla inca in stadiul de proiect, ea urmând sa fie analizata si pusa in aplicare abia peste câteva luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII